Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil se på reglene for barnebidrag

KrF-statsråd Laila Dåvøy vil vurdere hvordan de nye reglene for barnebidrag slår ut. I KrF fryktes det at mange alenemødre får dårligere økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for KrFs Kvinner, Rigmor Kofoed-Larsen, tok opp bidragsreglene i sitt innlegg på landsmøtet. De nye reglene tar blant annet hensyn til samvær og til begge foreldrenes inntekt, og har ført til at mange aleneforeldre får lavere bidrag.

- Reglene slår feil ut for noen. De bryter med prinsippet om at foreldre skal bidra etter evne og at barns levestandard skal være relatert til foreldrenes inntekt. Mange får reduserte bidrag etter de nye reglene, sa Kofoed-Larsen.

Skeptisk

Barne- og familieminister Laila Dåvøy sier til NTB at det er for tidlig å si om hun vil foreslå endringer i de nye reglene som ikke har trådt i kraft ennå. Onsdag skal hun drøfte bidragsreglene med familiekomiteen på Stortinget sammen med trygdedirektøren. Dåvøy understreker at konsekvensene er vurdert grundig på forhånd.

- Jeg får mange brev fra bidragsmottakere som kommer dårligere ut, noen taper flere tusen kroner i måneden. Men bidragsreglene ble vedtatt av et bredt stortingsflertall, og jeg må følge opp dette vedtaket, sier hun.

- Rikstrygdeverket skal undersøke hvordan dette slår ut i praksis. Hvis det skulle vise seg utilsiktede virkninger, må vi justere ordningen. Men jeg er skeptisk til å endre ordningen før den har begynt å virke, sier hun.

Mer rettferdig

Dåvøy understreker at de nye bidragsreglene skal være mer rettferdige ved at også bidragsmottakernes inntekt tas med i betraktningen. De største utslagene skjer der hvor bidragsbetaleren har høy inntekt og ikke lenger skal betale en fast prosentsats av inntekten.

- Systemet har vært urettferdig mot mange bidragsbetalere. De med lavest inntekt vil ikke komme dårligere ut med det nye systemet, sier Dåvøy, som understreker at foreldrene står helt fritt til å avtale bidrag seg imellom.

Det blir de også oppfordret til økonomisk, ettersom de må betale gebyr for å få bidraget fastsatt av det offentlige.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media