Vil se på utvekster i skattesystemet

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) utelukker ikke at det kan bli aktuelt å endre skattesystemet for rederiene. Men foreløpig synes han det er for tidlig å si om det er behov for å endring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er selvsagt villige til å se om det er utvekster i skattesystemene også innen rederibeskatningen, som det er grunn til å rette på, sa Bondevik da han svarte på spørsmål i den spontane spørretimen i Stortinget i dag.

Det var representanter for Arbeiderpartiet med partileder Thorbjørn Jagland i spissen som tok opp spørsmålene om skattlegging av rederier og redere.

For et år siden vedtok Stortinget å frita rederiene for skatt på overskudd inntil overskuddet tas ut av rederiet i form av aksjeutbytte. Når overskudd tas ut, betaler rederiet skatt av dette overskuddet. Vedtaket ble fattet mot Aps og SVs stemmer.

Økt skatt

Statsministeren mente omleggingen av rederibeskatningen har virket i for kort tid til å kunne si om hovedtrekkene burde legges om.

- Å kaste denne ordningen over bord nå, synes jeg er for risikabelt, sa han.

Han viste til reder John Fredriksens beslutning om å flagge familien ut av Norge for å slippe å betale skatt. Det tolket han som et tegn på at rike rederne ikke opplever Norge som et skatteparadis.

Statsministeren vil ikke utelukke at regjeringen vil treffe tiltak som vil øke beskatningen av de som tjener godt eller har svært høye formuer.

- Jeg vil ikke utelukke at regjeringen kan komme til å fremme forslag som generelt vil beskatte hardere de som har urimelig høye inntekter, formuer eller urimelig høyt utbytte på ulike vis av kapital, sa Bondevik.

(NTB)