FORNØYD: Andre nestleder i KrFU, Karoline Grosås Nordby (28), har med seg ektemannen Jo-Martin Grosås Nordby (28) og deres førstefødte Jostein på fire måneder på landsmøte i Trondheim. —Vi er fornøyde med det som nå skal bli partiets familiepolitikk. Mer fleksible løsninger for småbarnsfamilier er viktig, er ekteparet Grosås Nordby enige om. Foto: Ned Alley/Scanpix
FORNØYD: Andre nestleder i KrFU, Karoline Grosås Nordby (28), har med seg ektemannen Jo-Martin Grosås Nordby (28) og deres førstefødte Jostein på fire måneder på landsmøte i Trondheim. —Vi er fornøyde med det som nå skal bli partiets familiepolitikk. Mer fleksible løsninger for småbarnsfamilier er viktig, er ekteparet Grosås Nordby enige om. Foto: Ned Alley/ScanpixVis mer

- Vil se seks-tallet ved valget

KrF gir nye milliarder til barnefamiliene, og satser på at velgerne belønner partiet. Håpet er seks prosent på valgdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): På Ipsos MMIs aprilmåling får partiet 4,7 prosent.  

- Det ville vært et skuffende valgresultat. Nå er snittet på målingene 5, 2 prosent. Ved vårt landsmøte i 2011 var snittet på rundt 4,5, og vi greide å løfte oss til 5, 8 prosent ved valget. Vi har mulighet til å gjøre et bra valg, men jeg vil veldig gjerne se seks-tallet for å være virkelig fornøyd, sier Hareide til Dagbladet.  

- Betyr det at KrF må ha seks prosent for å gå inn i regjering?
- Thorbjørn Jagland lærte opp en hel generasjon politikere at vi aldri skal sette noen grense, men vi trenger en styrke og en tyngde som gjør at vi reelt sett kan gjøre en forskjell ved å gå inn i en flertallskonstellasjon. Lykkes vi ikke i å komme i regjering, vil vi søke innflytelse fra Stortinget, sier Hareide.  

16 måneders foreldreperm
Familiepolitikk skal gi flere KrF-velgere. Landsmøtet vil gi barnefamiliene 8,4 nye milliarder. Da skal småbarnsforeldre få 16 måneders permisjon, som skal innføres gradvis gjennom den kommende fireårsperioden. Den kan tas ut til barna er ti år.

I tillegg vedtok landsmøtet at engangsstønaden for foreldre uten permisjonsrettigheter skal firedobles. KrF vil også gi skattefradrag for barnefamilier. KrF vil samtidig ha avgiftsskjerpelser med grønn profil, og mener skatteendringene går opp i opp.  

- Noe av dette vil gradvis bli politikk de neste årene. Øverst på min prioriteringsliste står kvinner som blir gravide, men som er studenter eller står utenfor arbeidslivet og derfor ikke får foreldrepermisjon. De må få en støtteordning, sier Hareide.  

Vil ha flere barn
Familiepolitisk talsperson Øyvind Håbrekke forventer at KrF får gjennomslag for satsingen i regjering.  

- Dette er gjenkjennelig og tydelig KrF-profil, med en milliardsatsing på barnefamiliene. Den koster, men er samfunnsøkonomisk lønnsom. Dette legger til rette for at det fødes flere barn, som samfunnet trenger, og for trygg oppvekst. Dermed sparer samfunnet utgifter på andre områder.  

- Har ikke barnefamiliene fått svært mye penger de senere årene med ordninger som kontantstøtte, barnehageutbygging, makspris og SFO?  

- Jo, barnefamiliene har fått mye, og det er ikke synd på dem. De fleste barnefamilier har det bra. Men det er samfunnsmessig lønnsomt. Men vi sier i KrF at det som er bra for barna, er bra for samfunnet. Trygg oppvekst koster, sier Håbrekke.  

Høyres nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sier følgende: «Høyre og KrF er enige om viktigheten av på å satse på familiene. KrF er meget ambisiøse, og Høyre går ikke så langt som dem. Jeg har imidlertid god tro på at vi blir enige dersom det blir borgerlig flertall».    
 

Bildetekst: FORNØYD: Andre nestleder i KrFU, Karoline Grosås Nordby (28), har med seg ektemannen Jo-Martin Grosås Nordby (28) og deres førstefødte Jostein på fire måneder på landsmøte i Trondheim. —Vi er fornøyde med det som nå skal bli partiets familiepolitikk. Mer fleksible løsninger for småbarnsfamilier er viktig, er ekteparet Grosås Nordby enige om. Foto: Ned Alley/Scanpix