Vil se ulven dø

KOPPANG: - Jakta starter lørdag. Så enkelt er det, sier bondelagsleder Knut Olav Haugland. Tålmodet har for lengst tatt slutt i Østerdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ønsker ulvejakt nå, og er lei av utsettelser og rettslige avklaringer.

For bøndene i Stor-Elvdal er det etter eget utsagn et spørsmål om å være eller ikke være. Respekten for naturvernorganisasjoner og rettssystem er dalende. Bøndene krever at det 23 mann store jaktlaget skal slippes løs lørdag. Nå skal ulven bøte med livet.

- Naturvernerne er lite ydmyke og forståelsesfulle i forhold til oss som tross alt bor her. Vi har levd med ulven luskende utenfor dørhella. Vi har lojalt fulgt opp alle pålegg fra sentrale styresmakter. Likevel er ulven en trussel for framtida. Den må bort, sier leder i det lokale bondelaget, Knut Olav Haugland, til Dagbladet.

Står samlet

Bygdefolket er stort sett samstemte i sin kamp mot gråbein. Spør du på butikken, taxisentralen eller gatekjøkkenet er svaret det samme:

- Vi har fått nok.

I går toppet det seg da den ni år gamle elghunden Hera nesten ble ulvemat. Gårdbruker Hans Kiær i Rendalen kom over ulven på gårdsplassen idet han var i ferd med å dra hunden ut av buret. Hunden ble skambitt i buken, men kommer etter all sannsynlighet til å overleve.

Ulvenabo

- Da jeg kom var ulven i ferd med å dra Hera ut av hundegården. På ti meters avstand ble den var at jeg kom, og sprang til skogs, sier Hans Kiær til Dagbladet.

Tidligere var han en av dem som kunne snakke i finere ordelag om ulven. Etter fire år med ulven som nabo har han for lengst skiftet mening. Næringsgrunnlaget er i ferd med å bli borte. Ikke bare tar ulven sau - også den nærmest hellige elgjakta er truet.

- For fire år siden hadde mitt jaktlag en kvote på seks- sju dyr. I år var kvota på ett dyr. Neste år er det ikke sikkert at vi har noen. Ulven har forsynt seg grovt, sier Kiær.

Ikke barbarer

I sentrum av Koppang er folk godt forberedt på at journalister fra hele Europa spør etter deres synspunkter. Både ordføreren og bondelagslederen har oppfordret folk til å være ærlige, og fortelle hva de mener når journalistene spør. Slik vil østerdølene prøve å hente sympati for sin kamp mot ulven.

- Vi har ikke PR-rådgivere og et stort informasjonsapparat i ryggen. Vi er vanlige bønder som har sittet som husmenn på vår egen eiendom mens departementer, råd og utvalg har bestemt vår framtid. Vi må bare fortelle det som det er. Ulven truer vårt livsgrunnlag, sier Knut Olav Haugland bestemt, bekymret for hva verdenspressen skal skrive.

- Vi er ikke barbarer. Snarere tvert imot. Men nå er tålmodet slutt. Flokken skal bort. Det håper jeg at også journalistene forstår, sier Haugland.

Imens fortsetter ulvejegerne sine sporsøk i jaktområdet. Våpen er klarert og ammunisjonen er kjøpt inn. Ulven skal tas.

<B>BESTEMT:</B> Bondelagsleder Knut Olav Haugland ser fram til at de 23 jegerne slipper løs i jaktfeltet. Som leder for ei trua næring er han ikke i tvil om at ulven må bøte med livet.