Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil selge aksjer for 100 milliarder kroner

En borgerlig regjering vil kvitte seg med SAS, Cermaq og snart børsklare Entra Eiendom, samt selge seg ned i Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara.

STATENS AKSJER: En borgerlig regjering med Erna Solberg i spissen vil selge aksjer i børsnoterte selskaper. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet .
STATENS AKSJER: En borgerlig regjering med Erna Solberg i spissen vil selge aksjer i børsnoterte selskaper. Foto: Lars E. Bones / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Som HegnarOnline kunne fortelle mandag vil Høyre foreslå at staten over tid selger seg ned i selskaper der staten sitter med store eierandeler.

- Først av alt vil vi ha sterkere privat eierskap og redusert statlig eierskap. Vi mener økt privat eierskap i attraktive selskaper fører til økt merverdi, økt offentlig transparens og bedre utviklingsmuligheter, sa Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, til Financial Times på mandag.

Aksjene verdt 518 mrd kroner Staten sitter i dag med verdier for 518 milliarder kroner på Oslo Børs. Men med en borgelig regjering vil det bli duket for et enormt aksjesalg.

Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre planlegger å selge seg helt ut i SAS, Cermaq, og redusere eierandelen i børslokomotivene Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara, skriver Finansavisen i dag.

Et nedsalg er heller ikke en stor kampsak for KrFs næringspolitiske talskvinne, Rigmor Andersen Eide. Hun sier til Finansavisen at hun ikke tror det er noe de vil ta opp i forhandlingene.

Nedsalget Flåtten argumenterer for å selge seg ned fra 67 til 51 prosent i Statoil, fra 54 til 51 prosent i Telenor og fra 36 til 34 prosent i Yara.

I Statoil eier staten i dag 2.136.393.559 av i alt 3.188.647.103 aksjer, altså 67 prosent. For å komme ned i 51 prosent, må staten selge 510.183.157 aksjer.

Med en Statoil-kurs på 135,20 kroner tilsvarer det 69 milliarder kroner, mens en Telenor-kurs på 129,10 kroner kan gi 5,8 milliarder kroner.

I Yara eier staten i dag 100.849.268 av i alt 278.500.910 aksjer, altså 36,21 prosent. For å komme ned i 34 prosent, må staten selge 6.158.959 aksjer.

Med en Yara-kurs på 247 kroner gir det en salgssum på 1,5 milliarder kroner.

Tar man med statlige Entra Eiendom, som planlegger børsnotering, kan man legge til opptil 10 milliarder kroner, ifølge analytikere Finansavisen har snakket med. Og i tillegg kommer SAS og Cermaq.

Til sammen er det da snakk om et aksjesalg for nærmere 100 milliarder kroner.

Ikke høy prioritet Ifølge Flåtten vil imidlertid ikke reduksjonene være av veldig høy prioritet.

- Men det viktige er at reduksjonene vil bli fulgt opp over tid, særlig i Statoil, utdyper han.

Han understreker, overfor Financial Times, betydningen av å beholde negativt flertall (34 prosent) i de største selskapene for å sikre seg mot at de for eksempel ikke flytter hovedkontoret ut av Norge.

Flere nyheter Kvitt «sosialistene» til slutt
Hagen tar pensjonskamp til retten
Venstre krever rask avklaring om Lofoten-vern
Frp vil ha stortingsmelding om handlingsregelen

SELGER: Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, argumenterer for å selge aksjer i flere børsnoterte selskaper. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SELGER: Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, argumenterer for å selge aksjer i flere børsnoterte selskaper. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling