Vil selge gigantisfjell til Sør-Afrika: - Helt vilt om dette skjer

Historien starter med en prins fra Midtøsten og hans uvanlige ønske. Så følger en sørafrikansk ingeniørkjendis, en fransk forsker og en norsk ridder som alle deler en tilsynelatende sprø idé.

Hei der: Bildet viser det første av mange isfjell som ved hjelp av naturen passerte den lille byen Ferryland på øya Newfoundland i Canada i fjor. Nå vil en gjeng ingeniører og forskere bruke maskinkraft for å frakte isfjell på den andre enden av jordkloden. Foto: Jody Martin / Reuters / NTB Scanpix
Hei der: Bildet viser det første av mange isfjell som ved hjelp av naturen passerte den lille byen Ferryland på øya Newfoundland i Canada i fjor. Nå vil en gjeng ingeniører og forskere bruke maskinkraft for å frakte isfjell på den andre enden av jordkloden. Foto: Jody Martin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De vil dra til Antarktis, knyte et gigantisk belte rundt et gigantisk isfjell, for så å slepe ismassene 1900 kilometer over åpent hav - hele veien til Sør-Afrika, der det skal redde befolkningen i landets nest mest folkerike by.

«Dag null»

Flere år med tørke har ført til en kritisk situasjon i Cape Town, der myndighetene tidligere i år gikk ut med en advarsel om at byen nærmet seg «Day Zero» - dagen der byen går tom for vann.

Storbyens tre millioner innbyggere må avfinne seg med at de ikke kan bruke mer enn 50 liter vann per person per dag. Bruker man mer, så vanker det heftige bøter.

Til sammenlikning bruker nordmenn rundt 200 liter i døgnet, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Opprinnelig ble det spådd at kranene måtte stenges i midten av mars. Deretter ble den såkalte Day Zero utsatt til april, siden 4. juni, 9. juli og til slutt 27. august i år.

De stadige forskyvningene var begrunnet med at folk var blitt bedre til å spare på vannet, og at bønder har hentet større mengder vann fra private magasiner. Og siden 27. august ligger godt innenfor den normale regnsesongen, mener myndighetene at Day Zero kan bli fullstendig unngått i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.