Vil selge K-bank

Venstres landsstyre sier enstemmig ja til salg av Kreditkassen, og vil gå mot å slå sammen DnB, Kreditkassen og Storebrand til én norsk finansgigant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, begrunner motstanden mot en norsk bankgigant slik:

- Ingen er tjent med en fullstendig dominerende norsk finanskoloss, verken distriktene, forbrukerne, arbeidstakerne eller næringen selv. Den vil også ødelegge utenlandske investorers interesse for det norske markedet. Utenlandske eiere er ofte gode eiere, og vi i Venstre frykter dem ikke, sier Johansen.

- Men det er vel ønskelig med nasjonal kontroll over noen finansinstitusjoner?

- Ja, vi er opptatt av nasjonal kontroll, men ikke så mye nasjonalt eierskap, For eierinteresser skifter over tid. Det er veldig mye penger i Norge. Problemet er at det alt vesentlige er samlet på statens hender. Vi i Venstre drøfter med andre hvordan dette kan utnyttes uten at staten sitter igjen som hovedeier i en stor norskbasert enhet.

- Som en fusjon av DnB/Postbanken og Storebrand?

- Vi er innstilt på at DnB skal bli behandlet likt med Kreditkassen. Vi kan ikke stenge DnB inne, verken i Norge eller i forhold til utlandet. Men vi kommer ikke med forslag til hvem som bør fusjonere med hvem. Det er næringslivets oppgave. Vi tar stilling når forslag foreligger, sier Johansen.