Vil selge mat- pakker til skoler

TV-kokk Wenche Andersen og forretningspartner AnnBeth Bergh ønsker å selge sunne matpakker til norske skolebarn. Utdanningsforbundet er skeptisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ønsker å starte et pilotprosjekt i Oslo-skolen, men trenger godkjennelse før de setter i gang. Planen er å levere sunne matpakker direkte til skolene hver dag. Foreldrene kan bestille matpakke-abonnement over Internett. I utgangspunktet vil de teste responsen ved 20 Oslo-skoler.

-  Vi mener dette er et godt tilbud, som setter fokus på riktig kosthold. Vi vet at mange norske skolebarn spiser dårlig, sier Wenche Andersen til Dagbladet.

Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland er skeptisk til å slippe kommersielle aktører inn i skolen.

-  Et av problemene med en slik ordning er at ikke alle har råd til å benytte seg av tilbudet, og taperne blir de som kanskje trenger et slikt tilbud mest, sier Hjetland.

Vil starte debatt

Gründerne er forberedt på kritikken, men håper uansett at deres innspill kan bidra til en debatt om kostholdet i skolen.

-  Dersom resultatet av dette gjør skolematen til et offentlig ansvar, er vi svært glade. Politikerne må få øynene opp, og det er svært positivt dersom Norge på sikt kan få gratis skolemat. Nå ønsker vi imidlertid å starte i den andre enden, ved å tilby dette til foreldrene, sier de to.

De har allerede ordnet en avtale med et cateringselskap på Gardermoen, som kan levere matpakkene. Oppskriften er enkel. Grovt brød med godt pålegg, en bit grønnsak, litt frukt og sukkerfattig yoghurt i en kul eske. Prisen har de beregnet til rundt 15 kroner.

 FRI FOR SJOKOLADEPÅLEGG:  Wenche Andersen (t.v.) og AnnBeth Bergh har testet ut matpakkene på Slemdal skole. Responsen var god, selv om sjokoladepålegget ble etterlyst. Foto: Andrea Gjestvang
FRI FOR SJOKOLADEPÅLEGG: Wenche Andersen (t.v.) og AnnBeth Bergh har testet ut matpakkene på Slemdal skole. Responsen var god, selv om sjokoladepålegget ble etterlyst. Foto: Andrea Gjestvang Vis mer

-  I likhet med Jamie Oliver tror vi at det er viktig at barna lærer mer om mat og kosthold. Vår erfaring er at de er interessert, men at det kanskje er litt for mange fristelser i hverdagen, sier Andersen.

God respons

De to gründerne presenterte lunsjboksen for klasse 4 A ved Slemdal skole i forrige uke. Responsen var god, selv om sjokoladepålegg fort ble etterspurt. Når Wenche Andersen spør hva som kan skje dersom man spiser for mye sukker, kommer ei hånd raskt opp.

-  Hyper, svarer fjerdeklassingen fort.

-  Ja, nettopp. Derfor mener vi at det er viktig at man bytter ut søtt pålegg med sunt pålegg, og at saft og brus ikke er gode alternativer, sier Wenche Andersen.

Klasseforstander Grete Møgster mener et fokus på kosthold er viktig.

-  Man merker fort når det nærmer seg matfriminuttet. Barna blir utålmodige og rastløse. Derfor er skolemåltidet så viktig, sier hun.

Matpakka forsvinner

Med jevne mellomrom har norske politikere diskutert skolematordningen og igangsatt kampanjer. Undersøkelser viser at matpakka forsvinner etter hvert som barna blir eldre. Siste trend i Oslo-skolen er at barna har med ferdigprodukter. Det er derfor de to gründerne mener det er viktig at man på nytt får en debatt rundt kostholdet. De to har tidligere engasjert seg, blant annet ved å lansere barnematkonseptet Småfolk.

-  Med Småfolk ønsket vi å se på maten som ble servert til små barn, og hvordan man kunne gjøre denne mer næringsrik. Nå mener vi at det er på tide med en diskusjon rundt dem som er litt eldre. Vi håper selvsagt på positiv respons fra skoleverket, sier Bergh.