BLIR FORFATTER: SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, blir forfatter og kommer med bok om den rødgrønne regjeringen som modell for venstresida i Europa. Boka blir gitt ut på Samlaget og ventes før eller etter årsskiftet. Her er Sohjell i Vandrehallen i Stortinget under statsbudsjettframleggingen i fjor. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BLIR FORFATTER: SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, blir forfatter og kommer med bok om den rødgrønne regjeringen som modell for venstresida i Europa. Boka blir gitt ut på Samlaget og ventes før eller etter årsskiftet. Her er Sohjell i Vandrehallen i Stortinget under statsbudsjettframleggingen i fjor. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Vil selge rødgrønn modell til Europa

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell kommer med bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SVs parlamentariske leder kommer rundt årsskiftet ut med bok.

Etter å ha vært kunnskapsminister kjente Bård Vegar Solhjell at det var på tide å jobbe litt bredere med politikk.

- Når man sitter i regjering blir man veldig opptatt av ditt eget felt som statsråd. Derfor følte jeg et enormt behov for å tenke bredere og skriver bok. Men jeg begynte først å skrive for vel ett år siden. Det er bare finpussen som gjenstår, forteller Solhjell til Dagbladet.

Fellesskap og konflikt
Boka, som kan komme ut allerede på seinhøsten, har arbeidstittelen "Solidaritet på ny". I den skal Solhjell ta for seg fellesskap og konflikt i politikken.

- Med det mener jeg å stille spørsmål om hvorfor det er slik at noen samfunn holder sammen, har et fellesskap slik vi har opplevde særlig de siste ukene, mens andre folk opplever dyp konflikt.

- Storbritannia og Israel opplever voldsomme opptøyer og stor konflikt innad i sine samfunn. Det er ikke naturgitt. Det handler om politikk, sier Solhjell.

Rødgrønn modell
SVs parlamentariske leder mener det er på tide at Europa ser til Norge og den rødgrønne regjeringen.

- Den rødgrønne regjeringen er kanskje den viktigste modellen for hvordan venstresida kan komme til makt i Europa. Vi ser en gryende debatt i Europa, da særlig Nederland, Tyskland og alle de nordiske landene om hva venstresida kan gjøre. En del av venstresida må forenes som den rødgrønne modellen, sier Solhjell og legger til:

- Det stor interesse for det rødgrønne samarbeidet i mange av disse landene. Jeg er helt overbevist om at det er en oppskrift på å etablere mer varige sentrum-venstre konstellasjoner som kan skape varig endring også i Europa, sier han.

Ga mersmak
Nå har bokskrivingen gitt mersmak.

- Jeg har hatt veldig stor glede av det. Det er nesten så jeg får lyst til å bli forfatter! Men jeg hadde jo ikke gjort dette hvis det bare var for min egen del. Det er altfor få politikere som skriver mer sammenhengende når det gjelder politikk, sier han.