Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil selge statsborgerskap for 5,5 millioner kroner

Malta håper dette vil hjelpe dem ut av finanskrisen.

VIL SELGE PASS: Har du 5,5 millioner kroner til overs, kan du kanskje i framtida kjøpe statsborgerskap på Malta. Foto: Maltesiske myndigheter.
VIL SELGE PASS: Har du 5,5 millioner kroner til overs, kan du kanskje i framtida kjøpe statsborgerskap på Malta. Foto: Maltesiske myndigheter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge CNN har regjeringen på Malta kommet med forslag om en ordning som innebærer å selge statsborgerskap til utlendinger for 650 000 euro, eller rundt 5,5 millioner norske kroner.

Forslaget har mottatt kritikk både i Malta og i andre EU-land, noe som har fått regjeringen til å avvente introduksjonen av loven og ført til en ny gjennomgang av kravene.

- Ordningen med salg av statsborgerskap som er vedtatt av den maltesiske regjeringen de siste ukene, virker som et klart misbruk av EU-medlemskapet og Schengen-reglene, sier Joseph Daul i Det europeiske folkepartiet.

Malta fortsetter på sin side å støtte forslaget, som er sagt å rette seg mot velstående individer kun for å hjelpe den dårlige økonomien i landet. Kurt Farrugia, pressetalsmann i den maltesiske regjeringen sier til CNN at denne ordningen vil gjøre det lett å kjøpe seg statsborgerskap på øya.

- Det vil ikke være et over-disk-salg av statsborgerskap. Søkere vil måtte gå gjennom en grundig prosess, sier Farrugia.

Vil gi stor frihet Ifølge CNN vil dette forslaget gi innehaverne av et maltesisk pass stor frihet. I motsetning til andre land i EU må for eksempel ikke de som søker om statsborgerskap, måtte ha bodd på Malta før de søker.

I stedet kan de som får søknaden sin godkjent og som har en stor nok sum penger tilgjengelig få et pass og automatisk et EU-statsborgerskap umiddelbart. Dette vil bety at søkeren teoretisk sett også kan bo i hvilket som helst av de andre 27 medlemslandene i EU.

Malta ble medlem i EU i 2004 og er medlem av Schengen, som betyr at de kan reise over landegrenser uten passkontroll. I tillegg har Malta en fraskrivelse av visum avtale med USA.

Et maltesisk statsborgerskap tillater fra før at borgeren kan reise til 163 land rundt om i verden uten et visum.

En stor inntektskilde Maltas statsminister Joseph Muscat har regnet ut at ordningen kan gi landet mer enn 260 millioner kroner årlig, og at den vil hjelpe landets underskudd. Dessuten kan ordningen få velstående folk til å investere i øya.

EU har tidligere uttalt at de ikke kan blande seg inn i avgjørelser medlemslandene gjør rundt deres egne statsborgerskap.

Noen kritikere har påstått at at ordningen vil være fordelaktig for veldig velstående personer  og at den tillater en rask vei inn i EU, mens utlendinger uten den finansielle styrken er ekskludert fra ordningen.