Vil selge Telenors andel i VimpelCom

Russland har bestemt seg for å tvangsselge, ifølge russiske tjenestemenn.

SLUTTEN FOR RUSSLAND? Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor kan ende opp med små verdier i Russland dersom VimpelCom vinner fram.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
SLUTTEN FOR RUSSLAND? Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor kan ende opp med små verdier i Russland dersom VimpelCom vinner fram. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Russland vil tvangsselge Telenors andel i VimpelCom, ifølge russiske tjenestemenn. Meldingen ble postet klokka 10.38 hos det russiske nyhetsbyrået Interfax. I pressemeldingen fra den føderale namsmannens er det ikke angitt noe tidspunkt for når aksjene skal auksjoneres bort.

Tok beslag
Det var i mars at en lokal russisk domstol i Omsk i Sibir tok arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Det omstridte tvangssalget skjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Det er miniaksjonæren Farimex, som har saksøkt Telenor for å påføre VimpelCom og Farimex tap under et oppkjøp i Ukraina i 2004. 

Telenor avviser anklagene som grunnløse og mener prosessen kan knekke selskapets satsing i Russland.

- Selges disse har vi ingenting mer å gjøre i Russland. Å få dem igjen etter et salg ser vi som lite sannsynlig, har pressetalsmann Dag Melgaard uttalt til Dagbladet.

Melgaard frykter høystbydende blir Alfagruppen og andre konkurrenter, noe som etterlater Telenor ribbet for eierskap i det russiske selskapet.

Farimex kontrollerer 0,002 prosent av aksene i VimpelCom gjennom en tegningsrett de har anskaffet gjennom Alfagruppens mobilselskap Altimo.

- Verktøy for Alfa
Telenor mener miniaksjonæren er et redskap for Alfagruppen, en annen stor eier i VimpelCom. Alfagruppen, som ledes av den russiske oligarken Mikhail Fridman, benekter dette.

- Vi mener Farimex er et verktøy for Alfagruppen. Advokatene er ofte de samme og de forsnakker seg stadig vekk i retten, sier pressetalsmann i Telenor Dag Melgaard til Dagbladet.

Farimex er registrert på De britiske jomfruøyene.

Russisk lov tillater tvangssalg ettersom Omsk-dommen er rettskraftig, til tross for at Telenor har anket.

Telenor stupte 6,5 prosent på Oslo Børs etter at meldingen kom. Aksjen er nå suspendert fra handelen, melder e24.no.

- Strider mot rettsstaten
Under et møte i mai mellom Stoltenberg og Putin ga den norske statsministeren klart uttrykk for at den norske stat, som eier 54 prosent av Telenor, vil unngå et tvanggssalg av Telenors aksjer i det russiske selskapet VimpelCom.

- Vi mener at det å iverksette salget strider mot  grunnleggende moderne rettsstatsprinsipper, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet etter besøket.

Putin ville overfor pressen ikke gi noen garantier for at tvangssalget ville stoppes fra hans side.

- I denne saken er vi (...) helt uavhengige og nøytrale. Vår oppgave er å sikre at dette foregår innenfor rammene av loven, sa Putin.

Dagbladet kommer med mer.

SJEF I RUSSLAND: - Vi mener at Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser, sier sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
SJEF I RUSSLAND: - Vi mener at Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser, sier sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer