Vil selv bestemme over skogmilliardene

Indonesias handelsminister ønsker Norges regnskogsatsing velkommen så lenge pengene blir brukt slik indonesiske myndigheter bestemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BALI (Dagbladet): Dagen etter at statsminister Jens Stoltenberg og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim lanserte milliardfondet til bekjempelse av avskoging i den fattige delen av verden, får Norge svar på tiltale fra mektige næringslivsinteresser i Indonesia. Det enorme øyriket har størst avskoging i verden. Derfor mener både norske myndigheter og miljøorganisasjoner at Indonesia må være et av hovedsatsingsområdene i kampen mot nedhogst av regnskog. Saken er uhyre viktig. Global avskoging står for 20 prosent av de samlede CO2-utslippene, og mange mener at framtidas klima avhenger av om vi får bukt med nedhogsten av skog i de fattige landene i sør.

Nå slår Indonesias handelsminister, Mari Pangestu, fast at landet gjerne tar imot bistand fra Norge og andre land, men da må pengene brukes slik indonesiske myndigheter bestemmer.

– Hvis indonesiske myndigheter står fast på dette standpunktet, kan landet se langt etter penger fra Norge, sier daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold til Dagbladet.

Vanskelig

Mektige aktører sentralt i hovedstaden Jakarta, og i distriktene, har vært delaktige i den dramatiske nedhogsten. Derfor har ikke indonesiske myndigheter all verdens troverdighet i skogforvaltningspolitikken. I går deltok Dagbladet på et seminar om næringsliv og klima, der Indonesias handelsminister, Nari Pangestu, og en representant for det indonesiske handelskammeret, deltok. Begge presiserte at det er viktig å få bukt med CO2-utslippene, men deres forslag til løsning står i skarp kontrast til hva internasjonale eksperter mener.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer