Vil sende amerikanske styrker til Pakistan

Barack Obama ingen fredsdue likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En offensiv Barack Obama kom i dag med overraskende forslag til hvordan han vil vinne krigen mot terror hvis han går seirende ut av neste års presidentvalg. Obama bruker enhver anledning til å si i fra om at han var i mot krigen i Irak.

Men en liten invasjon i Pakistan er tydeligvis OK for den demokratiske presidentkandidaten. 

Senatoren fra Illinois advarte Pakistans president Pervez Musharraf fra talerstolen, og sa at hvis Musharraf ikke gjorde mer for å slå ned på terroristene, vil han flytte amerikanske styrker fra slagmarken i Irak til Pakistan.

- La meg gjøre dette klart. Det er terrorister som gjemmer seg i disse fjellene som drepte 3000 amerikanere. De planlegger å slå til igjen. Det var et forferdelig feilgrep å ikke gjøre noe da vi hadde sjansen til å slå til mot et al-Qaida-lederskapsmøte i 2005.

- Hvis vi har korrekt etterretningsinformasjon om viktige terrormål og president Musharraf ikke vil gjøre noe, så vil vi gjøre det, sa Obama i en tale i Washington i dag, skriver nyhetsbyrået AP.

Tøffere linje overfor Pakistan

Dagens utspill kommer uken etter at hans hovedmotstander i kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat, Hillary Rodham Clinton, karakteriserte Obamas utenrikspolitikk som naiv.

Under talen Obama holdt på Woodrow Wilson International Center for Scholars tegnet presidentkandidaten opp et annet bilde av forholdet mellom Pakistan og USA enn det som har vært tilfellet siden 2001.

VIL ANGRIPE: Barack Obama vil angripe Pakistan dersom ikke landets president Pervez Musharraf gjør mer for å slå ned på terroristene i landet. AP Photo/Charlie Neibergall/SCANPIX
VIL ANGRIPE: Barack Obama vil angripe Pakistan dersom ikke landets president Pervez Musharraf gjør mer for å slå ned på terroristene i landet. AP Photo/Charlie Neibergall/SCANPIX Vis mer

- Jeg vil gjøre våre betingelser veldig klare: Pakistan må gjøre mye mer for å stenge treningsleire, kaste ut utlendinger og forhindre at Taliban bruker Pakistan som arena for å planlegge nye angrep i Afghanistan, sa Obama ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Musharraf har vært en viktig alliert for Washington i krigen mot terror og invasjonen av Afghanistan. Men nå begynner USA å miste tålmodigheten med Pakistans hardt pressede president.

Tusenvis av Taliban-krigere gjemmer seg i fjellene og grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Les også: Mot full krig i «Talibanistan».

Bush-administrasjonen har hele veien støttet Musharraf og understreket hvor viktig samarbeidet med Pakistan er. I det siste har imidlertid tjenestemenn i Bush-administrasjonen antydet mulighetene for militærangrep for å slå ned på al-Qaida og terrororganisasjonens leder Osama bin Laden.

Bin Laden antas å befinne seg i Pakistans utilgjengelige stammeområde Waziristan. Militæreksperter har imidlertid advart mot at en invasjon vil destabilisere Pakistan og skape grobunn for mer ekstremisme, som vil undergrave Musharraf.

Fra pakistansk hold er det kommet klar beskjed om at amerikanske angrep vil være i strid med internasjonale lover og bli møtt med avsky.Ny Bush-fordømmelse
Fredag vedtok Kongressen å binde finansielle fra USA til Pakistans innsats for å stanse Taliban og al-Qaida fra å operere på deres territorie. President George W. Bush har ennå ikke godkjent vedtaket.

Vil sende amerikanske styrker til Pakistan

Obama benyttet i dag nok en gang anledningen til å fordømme Bush-administrasjonens krig mot terror og krigen i Irak.

- Presidenten vil ha oss til å tro at hver bombe i Bagdad er del av al-Qaidas krig mot oss, ikke en irakisk borgerkrig. Han opphøyer al-Qaida i Irak, som ikke eksisterte før vår invasjon, og overser de som angrep oss 11.september. De som trener nye rekrutter i Pakistan, sa Obama ifølge nyhetsbyrået Reuters.

TUNGT VÆPNET: Medlemmer av en lokal stammemilits holder vakt utenfor Wana, den viktigste byen i Sør-Waziristan.