TAPERNE?: Det ser mørkt ut for Storelgens framtid som verdensrekordholder. Nå ønsker Stor-Elvdal kommune å sende en delegasjon til Moose Jaw i Canada for å se på mulighetene til et elg-forlik. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TAPERNE?: Det ser mørkt ut for Storelgens framtid som verdensrekordholder. Nå ønsker Stor-Elvdal kommune å sende en delegasjon til Moose Jaw i Canada for å se på mulighetene til et elg-forlik. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

Elg-krigen med Canada

Vil sende delegasjon til Canada for fredssamtaler

Er slaget tapt for Storelgen? Pengene strømmer inn til kanadiske Mac the Moose. I løpet av kort tid kan den norske verdensrekorden ryke.

(Dagbladet): Nå kan den norske verdensrekorden i høyest elg igjen havne i Canada, og det kan skje om kort tid. En oppsummering av denne absurde verdensnyheten (sist omtalt i Washington Post) kan formuleres slik:

Kanadierne markerer revir
Mac the Moose skal få høyere gevir
Nå mister Storelgen verdensrekorden
Til den kanadiske horden
Vil elg-freden senke seg
Langs Østerdalens riksvei
Om norske forhandlinger fører fram
Slik at elgene kan måles likedan

Nå vurderer Stor-Elvdal kommune å sende varaordfører Linda Otnes Henriksen til Mac the Mooses hjemsted, småbyen Moose Jaw i Canada, for å innlede fredsforhandlinger i konflikten som har preget nyhetsbildet verden over i de siste ukene.

- Vi har kontaktet ordfører Frasier Tolmie i Moose Jaw for å se nærmere på muligheten for å innlede en dialog om å bygge elgene like høye, slik at vi kan dele på å ha verdensrekorden, sier Otnes Henriksen på telefon.

Ikke svar

Storelgen måler en halv meter høyere enn dens kanadiske rival. Mac the Moose hadde rekorden i verdens høyeste elg i 31 år, men i 2015 kom stål- og betong-elgen i skyggen av en sølvskimrende, kinesisk innvandrer til Norge.

Verken ordfører Tolmie eller andre i den politiske ledelsen i Moose Jaw har svart på henvendelsen fra Stor-Elvdal kommune.

Dagbladet kjenner til at varaordføreren har blankofullmakt til å reise til Canada på kort varsel hvis det skulle vise seg at kanadierne vil forhandle.

Ordføreren i Stor-Elvdal, Terje Hoffstad (Ap), er redd for at bygda nå vil miste sin hardt tilkjempede status som verdensrekordholder og er i tvil om dialog vil føre fram.

- Ordfører Tolmie er under stort press der borte og det sitter langt inne for oss å hoste opp 15 millioner kroner til å bygge gull-elgen som kunstneren Linda Bakke har hentet inn tilbud på, sier Hoffstad.

- Blir vi slått, har vi ikke så mye å svare med, sier Terje Hoffstad

Innsamling

VINNER: Fraser Tolmie er under stort press for å vinne tilbake den ærerike tittelen. Foto: Privat.
VINNER: Fraser Tolmie er under stort press for å vinne tilbake den ærerike tittelen. Foto: Privat. Vis mer

I går ble det kjent at det kanadiske bryggeriet Moosehead har lagt 25 000 dollar på bordet for å bringe Mac the Moose tilbake til fordums storhet. I skrivende stund er det til sammen samlet inn 237 666 kroner til Mac the Moose.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med Frasier Tolmie som opplyser at byen har bestemt seg for hvordan de skal gjøre elgen sin høyere.

- Mac the Moose skal få nytt gevir, sier Fraser Tolmie.

Han vil ikke ut med hvor mye høyere den kanadiske elgen skal bli, men han garanterer at Mac the Moose med det nye geviret vil detronisere Storelgen i Stor-Elvdal kommune.

Ifølge Terje Hoffstad kan det dreie seg om dager før Mac the Moose degraderer Storelgen. Ordfører Tolmie har tidligere sagt til Dagbladet at han er åpen for å starte dialog, men tiden er i ferd med å renne ut dersom partene i konflikten skal ha en mulighet til å oppnå et elg-forlik.

Musk og Colbert

Krangelen mellom Canada og Norge har fått internasjonal oppmerksomhet og i tillegg til de store avisene som New York Times og Guardian har kjendisene kastet seg på.

Tesla-grunnlegger og SpaceX-gründer Elon Musk kastet seg inn på Storelgens side ved å tvitre et bilde av Østerdalens stolthet.

- Storslått elg-skulptur, skriver Musk, til sine 24,3 millioner følgere på Twitter, etterfulgt av en hjerte-emoji og et norsk flagg.

For kanadierne er det selvsagt irriterende at den norske elgen er en vinner blant kjendisene. Konfliktnivået ble derfor ikke mindre da talkshow-stjerna Stephen Colbert kalte Mac the Moose for en «papirmasjéhund fra et nedlagt tivoli».

I samme innslag sammenliknet han Storelgen med Arnold Schwarzeneggers robot T-1000 fra filmene Terminator.

Read the story in english:

Norwegians Seeking Moose Truce


«TERMINATOR-ELGEN»: Elge- Norge har T-1000 Terminator-elgen. Video: CBS / The Late Show Vis mer