HVOR SKAL EN AV DISSE?: Fregatten KNM "Fridtjof Nansen", den første av fem nyanskaffede fregatter, er foreslått som et middel for å bekjempe pirater i Somalia av Arbeiderpartiet. Senterpartiet er uenige i at dette er rett prioritering. Foto: FORSVARET/SCANPIX
Foto: Torbjørn Kosvold, FORSVARET / SCANPIX
HANDOUT
HVOR SKAL EN AV DISSE?: Fregatten KNM "Fridtjof Nansen", den første av fem nyanskaffede fregatter, er foreslått som et middel for å bekjempe pirater i Somalia av Arbeiderpartiet. Senterpartiet er uenige i at dette er rett prioritering. Foto: FORSVARET/SCANPIX Foto: Torbjørn Kosvold, FORSVARET / SCANPIX HANDOUTVis mer

Vil sende denne for å bekjempe pirater i Somalia

Rødgrønn strid om fregatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er strid blant de rødgrønne om hvor den første av de fem nye fregattene skal settes inn. Ap-statsråder vil bruke krigsskipet mot pirater utenfor Somalia. Sp-folk vil sende skipet til nordområdene.

- Norge må prioritere ressursene slik at den første fregatten som blir operativ kan bli plassert i nord. Vi trenger å forsterke det norske militære nærværet i våre nordområder, sier stortingsrepresentant og tidligere Sp-leder Åslaug Haga til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har åpnet for å sende en av de fem nye fregattene til Afrikas Horn for å bekjempe sjørøverne som herjer utenfor Somalias kyst. 250 sjøfolk holdes nå fanget på 14 skip i området.

- Vi har nye fregatter som på sikt kan delta, sa forsvarsministeren til NRK i forrige uke. Strøm-Erichsen ser «veldig godt behovet for å ha en operasjon der».

Men Sp-toppene Haga og Alf Ivar Samuelsen advarer mot en slik prioritering av norske militære styrker.

- Norge må styrke vår tilstedeværelse i nord og så får vi heller diskutere andre løsninger for piratene utenfor Somalia, sier Samuelsen, som representerer Senterpartiet i Nordland.

- Det vil være å skyte spurv med kanoner å bruke fregatter i kampen mot sjørøverne ved Afrikas Horn, sier han.

(NTB)