Vil sende drapssiktet 17-åring på ungdomshjem

Drapssiktet 17-åring vil unngå varetektsfengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RANA/OSLO (Dagbladet.no): I dag ble den drapssiktede 17 år gamle jenta fra Utskarpen framstilt for varetektsfengsling i Rana tingrett Mo i Rana. Politiet ber om fire ukers varetekt, to uker med brev- og besøksforbud.

- Vi mener hun heller bør plasseres i ungdomshjem enn i fengsel, og har argumentert for dette, sier jentas forsvarer, advokat John Erik Nygaard til Dagbladet.no

Fengslingsmøtet pågikk for lukkede dører. Retten vil komme med sin kjennelse rundt klokka 18.00.

Jenta er siktet for forsettlig drap på Trond Roger Solum (29) - kjæresten til venninna hennes.

- Hun er selvfølgelig sterkt preget at det som har skjedd. Likevel synes jeg hun har klart seg bra både i politiavhør og i sin forklaring til retten i dag, sier jentas advokat.

- Stakk i selvforsvar
Jenta har forklart at hun stakk ham med en kjøkkenkniv i selvforsvar, og erkjenner ikke straffskyld.

Jentas forsvarer, advokat John Erik Nygaard hadde flere samtaler med sin klient i går, og han sier han vil kjempe mot varetektsfengsel på grunn av klientens unge alder. Han håper det er mulig å finne andre alternativer enn fengsel.

- Det kan dreie seg om opphold i institusjon, sier advokat John Erik Nygaard til Dagbladet.

Både den 17-årige jenta og hennes offer er kjent av politiet fra før, og skal etter det Dagbladet erfarer tilhøre et rusbelastet miljø.

ÅSTEDET: Drapet skjedde i leiligheta som den siktede jenta delte med avdødes kjæreste, like ved Utskarpen skole. Foto: SCANPIX
ÅSTEDET: Drapet skjedde i leiligheta som den siktede jenta delte med avdødes kjæreste, like ved Utskarpen skole. Foto: SCANPIX Vis mer

Fare for bevisforspillelse

Politiadvokat Linda Rømma argumenterte overfor retten i dag for at jenta må settes i varetekt i fire uker.

- Grunnen til det er at vi anser at det er stor fare for bevisforspillelse i denne saken. Derfor er det nødvendig med varetekt i dette stadiet av etterforskningen, sier Rømma til Dagbladet.no.

Vartektsfengsel er omstridt når den siktede ennå ikke er myndig, og jentas advokat mener retten må ta hensyn til 17-åringens unge alder.

- At en så ung person er pågrepet og sitter i fengsel er selvsagt ikke noen ønskesituasjon. Likevel er dette en svært alvorlig sak, der det er nødvendig, sier politiadvokaten.

Politiet fortsatte i dag de tekniske undersøkelsene på åstedet, der det også ble brukt hund. Etterforskningen fortsetter for fullt, og den siktede jenta har allerede vært i avhør.

- Jeg vil ikke si noe mer om hva hun har forklart annet enn at hun ikke erkjenner straffskyld, men erkjenner å ha stukket mannen, sier advokat Nygaard.


Bygd i sjokk
Det tragiske drapet har rystet den vesle bygda Utskarpen på Helgelandskysten. Også innbyggerne på Nesna, der den drepte Trond Roger Solum bodde,  sitter igjen med mange spørsmål etter det oppsiktsvekkende drapet tidlig om morgenen 17. mai.

Det er svært sjelden kvinner - og særlig mindreårige kvinner - begår drap.

Den drapssiktede jenta delte leilighet med den dreptes kjæreste (19) det siste halve året, og kjæresten skal ha vært til stede i leiligheten da drapet ble begått. I timene etter drapet formidlet 19-åringen sin kjærlighet til avdøde på internettt.

Flere unge mennesker bruker forskjellige nettforum for å uttrykke sin frustrasjon over det som har skjedd på Utskarpen.

Vil anmelde barnevernet
Til VG nett  forteller den siktede jentas far at han vil anmelde barnevernet, som han mener kunne forhindret dette drapet derspm de hadde grepet inn og hjulpet datteren hans tidligere.

Hun skal ha oppsøkt psykiatrisk hjelp etter et tragisk dødsfall i familien, som gjorde at hele familien hennes raknet.

Det er fortsatt uklart hva som egentlig har skjedd i de to jentenes leilighet like ved Utskarpen skole natt til 17. mai. Ifølge politiet skal det ha vært fest i leiligheten til de to jentene.

VG skriver i dag at både den siktede jenta, Solum og kjæresten (19) var på fest i Nesna 16. mai. Da jentene etter hvert reiste hjem skal Solum ha kjørt de drøyt tre milene etter dem.

Drapet skal ha skjedd da han forsøkte å komme seg inn i jentenes leilighet.

<B>VIL UNNGÅ VARETEKT:</B> Den drapssiktedes forsvarer, advokat John Erik Nygaard, håper hans klient kan få hjelp framfor å bli plassert i fengsel.
<B>DREPT:</B> Trond Roger Solum (29) beskrives som en livsglad mann med mange venner. Han bodde på Nesna.