Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sende far på gangen

Fødsels-angsten går utover mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En fødsel kan av og til være mer traumatisk for far enn for mor, sier Bjørn Backe, professor i fødselshjelp. Han vil sende noen fedre på gangen under en fødsel.

- Enkelte menn kan få psykiske problemer av å være med på en fødsel, sier Bjørn Backe, overlege ved St. Olavs hospital og professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved NTNU, til Adresseavisen.

- Fedrene kan være så forberedt de bare vil, men den første gangen vil det for mange oppleves som ganske så dramatisk. For noen fedre er det frydefullt og gøy å være med, men det er ingen tvil om at noen menn kan få sterke følelser og traumer, sier Backe. Han mener at det må være lov for menn å slippe å bli med, og at det noen ganger må være lov å sende far på gangen.

- Det er politisk ukorrekt å ta opp hva fedre har å gjøre på fødestua, men det er ikke sikkert at det alltid er det beste at far er til stede. Det er også politisk ukorrekt å sende far på gangen når han er angstfylt, selv om fars tilstedeværelse går ut over den fødende. Selv ikke da kan jordmødrene sende far på gangen, sier Backe.

Han sier at fedre ofte ender opp som pasienter som må trøstes av jordmor, og at dette kan være uheldig for den fødende.

- Når far blir grepet av angst kan det hele gå i en helt gal retning. Det kan være et problem for jordmor at far er med fordi hun ikke får bare en, men to pasienter. Det kan ende med at jordmor må bruke tid på far - på bekostning av den hjelpen hun skulle gitt til den fødende, sier Backe til Adresseavisen.

Han synes det skal være flere nyanser mellom slik det var før, da far hadde forbud mot å være med, og slik det er nå, at det er et krav at far skal delta. (NTB)