Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil sende flere kriminelle utlendinger ut av Norge

Høyres Hårek Elvenes vil sende alle utlendinger som dømmes til mer enn et års fengsel ut av Norge, og la dem sone i hjemlandet.

 SENDES UT :  Høyres Hårek Elvenes vil at kriminelle utlendinger som dømmes i Norge skal sone straffen i hjemlandet.
Foto: Samfoto
SENDES UT : Høyres Hårek Elvenes vil at kriminelle utlendinger som dømmes i Norge skal sone straffen i hjemlandet. Foto: Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En av tre soningsfanger i norske fengsler er utlendinger. I varetekt er over halvparten utenlandske statsborgere. Kriminelle fra 117 forskjellige land sitter fengslet i Norge fastslår Høyres Hårek Elvenes.

Politikeren som sitter i Stortingets justiskomité vil nå ha flere sonings avtaler med andre land, slik at kriminelle utenlandske statsborgere blir sendt til hjemlandet for å sone, etter å ha blitt dømt i Norge.

Soningsoverføring - Virkeligheten er at en av tre plasser i norske fengsler er opptatt av utlendinger, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

De siste åra har Norge inngått avtaler med flere land om soningsoverføring - Romania, Latvia og Litauen. Nå vil Elvenes ha flere avtaler.

- Utenlandske statsborgere som blir dømt til straffer fra ett års fengsel og oppover bør sendes til hjemlandet for soning. Der det praktisk er mulig bør vi inngå avtaler med andre land, om soningsoverføring, sier Elvenes.

Dagbladet er kjent med at norske myndigheter nå er i sluttfasen av forhandlingene med Serbia, slik at en ny soningsoverførings avtale.

Politikk
- Regner du med å få politisk gjennomslag for at Norge skal sende utlendinger som dømmes til lengre fengselsstraffer til hjemlandet?

- I stortingsdebatten 26. november uttalte Arbeiderpartiets Kari Henriksen:

«Vi har et verdisyn som sier at de som begår kriminalitet på norsk jord, skal sone på norsk jord». 

-  Jeg kunne knapt tro det jeg hørte, sier Elvenes.

- I merknadene til statsbudsjettet bekrefter AP dette synet når de skriver:

« ... regjeringspartiene og KrF står alene om å sende personer som har begått kriminelle handlinger på norsk jord til andre land».

Millioner - Kriminelle utenlandske statsborgere bør sone i hjemlandet. Vi trenger flere avtaler om soningsoverføring. Det vil også frigjøre midler. Prisen for en fengselsplass i Norge er i snitt per år 960.000 kroner. I 2013 fikk vi overført dømte kriminelle til soning i hjemlandet, tilsvarende 78 fengselsplasser.  I kroner betyr det en besparelse på 74 millioner, sier Hårek Elvenes.

Hårek Elvenes mener også at avtalen med Nederland om leie av fengselet Norgerhaven utenfor Assen i Nord-Nederland.

- Soningsoverføringer til kriminelles hjemland og leie av fengselet i Nederland har ført til at vi har fått redusert soningskøen i Norge, sier Hårek Elvenes.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 547225880


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media