Vil sende FN-topp til Burma

Ban Ki-moon vil sette press på militærjuntaen for å få flere utenlandske hjelpearbeidere inn i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte onsdag at han vil sende sjefen for FNs humanitære hjelpearbeid, John Holmes, i inn i de syklonrammede områdene i Burma. Uttalelsene kom etter et møte mellom internasjonale diplomater, der det ble diskutert hvordan nødhjelpsarbeidet i Burma kan gå fortere, melder nyhetsbyrået AFP.

- Jeg vurderer å sende ham sammen med flyet med humanitær hjelp fra Verdens matvareprogram i løpet av de nærmeste dagene, sier Ban.

I samtale med reportere senere, bekreftet Ban at avgjørlsen om å sende Holmes allerede er tatt. Holmes skal forsøke å overtale burmesiske myndigheter til å slippe inn utenlandske hjelpearbeidere.

Onsdag strammet Burmas militærjunta ytterligere inn tilgangen til katastrofeområdene, slik at flere utlendinger måtte snu.

- 2,5 millioner kan trenge hjelp

Røde Kors presenterte også nye beregninger onsdag, som viser at så mange som 128 000 kan være døde etter at syklonen Nargis herjet Burma 3. mai, ifølge nyhetsbyrået AP. FN advarer også mot en ny bølge av dødsfall hvis ikke juntaen vil slippe inn nødhjelp.

Ifølge FN kan opp mot 2,5 millioner mennesker ha behov for nødhjelp etter syklonen. De offisielle tallene ble onsdag oppjustert til 38.491 døde og 27.838 savnede.

Ban Ki-moon uttalte etter møtet at det er blitt brukt alt for mye tid på å forsøke å levere nødhjelp og gjøre papirarbeid for å få inn nødhjelpsarbeidere.

2,5 MILLIONER KAN TRENGE HJELP: FN vil sende nødhjelpssjefen til Burma, for at utenlandske hjelpearbeidere skal få tillatelse til å slippe inn i de syklonrammede områdene. Foto: EPA/SCANPIX
2,5 MILLIONER KAN TRENGE HJELP: FN vil sende nødhjelpssjefen til Burma, for at utenlandske hjelpearbeidere skal få tillatelse til å slippe inn i de syklonrammede områdene. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Selv om regjeringen i Burma har vist noe fleksibilitet, er det nå altfor, altfor lite, uttalte han.

Selv om FN har klart å levere noen matforsyninger til de mange som trenger det, mener Ban at katastrofens størrelse krever en mye større mobilisering av ressurser og arbeidere.

Frykter sykdommer og sult

FN er redde for epidemier og sykdomsutbrudd i de rammede områdene, noe som kan føre til mange dødsfall framover. FN og andre frivillige organisasjoner har santidig bare nådd fram til 270 000 mennesker med forsyninger, ifølge beregninger fra FN.

De fleste risavlingene er også ødelagt etter syklonen. Verdens matvareprogram har beregnet at de trenger 55 000 tonn ris for å mette 750 000 mennesker i tre måneder, men så langt har bare 361 tonn blitt sendt inn.

- Risen vi har er allerede våt etter regnet. Den er ikke noe særlig god å spise, sier 22 år gamle Thin Thin til en reporter som har klart å komme seg inn i deltaområdet.

Det er meldt kraftig regn over deltaet de neste dagene, og det blir også advart mot at en ny syklon kan være på vei til landet.

Vil sende FN-topp til Burma
STORE ØDELEGGELSER: Munker ved en ødelagt Buddha-statue.
BLIR MED MATLEVERANSE: FNs generalsekretær ønsker å sende sjefen for FNs humanitære hjelpearbeid, John Holmes, til Burma.