Vil sende KrF og Sp på gangen og vedta bredt biotek-forlik

Fpu-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er lei av at KrF og Senterpartiet stanser flertallet i befolkningen og på Stortinget.

BREDT FLERTALL: Eggdonasjon og kunstig befruktning for enslige er to eksempler på endringer det er flertall for i folket og på Stortinget, men som ikke blir gjennomført på grunn av KrF og Sp. Foto: Okrasyuk / Shutterstock / NTB scanpix
BREDT FLERTALL: Eggdonasjon og kunstig befruktning for enslige er to eksempler på endringer det er flertall for i folket og på Stortinget, men som ikke blir gjennomført på grunn av KrF og Sp. Foto: Okrasyuk / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kristelig Folkeparti har fått med regjeringen for å fjerne selvbestemt fosterreduksjon, selv om det er et stort flertall for at loven ikke skal endres i både folket og på Stortinget.

På samme måte har KrF fått vetorett på endringer i bioteknologiloven, som gjør at det ikke blir liberaliseringer i bioteknologiloven.

I fjor sa flertallet på Stortinget ja til blant annet eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, at overtallige befruktede egg fra IVF-behandling kan doneres, NIPT-test til flere gravide.

Dette blir det nå ikke noe av etter at KrF gikk inn i regjering. Og på samme måte kan partier som er liberale på bioteknologi-området på venstresiden bli stoppet av et konservativt Senterparti etter neste stortingsvalg i 2021.

Det bør de ikke få lov til, mener FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

KrF og Sp på gangen

- Alle partier som er liberale på bioteknologi må gå sammen etter valget i 2021 og inngå et forlik for å få gjennom store liberaliseringer, sier Svendsrud til Dagbladet.

FpU-lederen ser for seg at partiene som allerede har uttrykt enighet om en rekke liberaliseringer gjør dette før man forhandler om en ny regjeringsavtale, enten på venstre- eller høyresiden, for å fjerne muligheten for å forhandle bort rettigheter som et massivt flertall i befolkningen støtter.

- Slik jeg ser det er dette den eneste muligheten man kan få dette gjennom i Stortinget, uten at verken Senterpartiet eller KrF stanser det, sier Svendsrud.

ULTRLYD: Overlege Birgitte Heiberg Kahrs viser hvordan de reddet et foster med væske i lungene. Video: Jørgen GilbrantVis mer Vis mer

Ap åpnet for forlik i 2017

Torgeir Micaelsen var helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i forrige stortingsperiode og var veldig frustrert over at KrF hadde forpurret Solberg I-regjeringens behandling av bioteknologiloven.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han tok samtidig selvkritikk på at Stoltenberg-regjeringen heller ikke fikk gjort noe på området mellom 2007 og 2013. Da var Senterpartiet bremseklossen.

Micaelsen foreslo i 2017, på tampen av forrige stortingsperiode, nøyaktig det Svendsrud foreslår nå - et bredt forlik der Senterpartiet og KrF blir satt på gangen. Den tidligere Ap-toppen sammenliknet bioteknologi med handlingsregelen og pensjonsforliket - områder som styres av brede forlik i Stortinget.

- Det var ukjent for meg at Micaelsen foreslo det samme i 2017, men dette er akkurat det jeg ønsker. At man ser utover blokkgrensene og får et bredt flertall, sier Svendsrud.

Naboland mer liberale

Dagbladet gjennomførte i januar en meningsmåling som viser at åtte av ti nordmenn ønsker selvbestemt fosterreduksjon og ingen endring i abortloven. Likevel innskrenkes nå abortloven for første gang siden den ble vedtatt for 41 år siden.

Nabolandene våre er langt mer liberale på områder innenfor bioteknologi. Eggdonasjon er for eksempel tillatt i Island, Sverige, Danmark og Finland. Det samme er kunstig befruktning for enslige. Resultatet er at norske kvinner - som har råd - reiser utenlands og får behandlingen.

- Jeg mener et bredt forlik som åpner for dette er demokratisk riktig. Velgerne vil ha eggdonasjon, NIPT-test for gravide og selvbestemt tvillingabort. Det er på høy tid dette går gjennom Stortinget. Norge er modent for å liberalisere bioteknologiloven, sier Svendsrud.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer