Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle utlendinger

Vil sende kriminelle utlendinger ut av Norge etter ferdig soning

Sylvi Listhaug vil ha nye verktøy for å få straffedømte utlendinger ut av Norge.

STRAMMER INN: Sylvi Listhaug vil sende ut kriminelle utlendinger også etter soningen er overstått. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STRAMMER INN: Sylvi Listhaug vil sende ut kriminelle utlendinger også etter soningen er overstått. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette framgår av en pressemelding fra Justisdepartementet som Dagbladet har fått tilgang på.

Presseskrivet er ikke datert, men innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug bekrefter saken.

- Det er i mine øyne ikke akseptabelt at utlendinger som begår alvorlig kriminalitet og soner langvarig fengselsstraff skal slippe unna bare fordi tidsfristen har gått ut. Derfor vil vi nå endre regelverket, forteller hun Dagbladet.

Regelendringene Listhaug ønsker seg gir myndighetene mulighet til å utvise utlendinger som er dømt for straffbare forhold inntil ett år etter ferdig soning.

Regelverket

I dag er regelverket slik at utenlandske statsborgere som dømmes til fengselsstraff kan unngå å bli utvist fra Norge dersom særskilte forhold gjør utvisningen «uforholdsmessig for utlendingen», som det heter i Justisdepartementet.

Slike forhold kan være helsetilstand hos utlendingen, små barn med norsk statsborgerskap som bor i Norge eller spesifikke forhold i hjemlandet til den enkelte.

Når dette skjer sendes vedkommende ikke ut av landet, men får fengselsplass i Norge i stedet. Vedkommende vises da ikke ut av landet, men soner sin straff i Norge og kan fortsette livet her etter ferdig soning.

Det Listhaug nå ber om er muligheten til å likevel utvise den straffedømte utlendingen etter endt soning, dersom disse uforholdsmessige forholdene er endret i løpet av tiden som har passert. For eksempel at den straffedømte har fått bedre helse eller at forholdene i hjemlandet er bedret.

- Det er viktig for meg at vi gjør det vi kan for å sørge for at personer som begår alvorlig kriminalitet og soner fengselsstraff, ikke slipper unna utvisning. Nå gjør vi endringer som bidrar til at de ikke vil slippe unna, ved at vi kan sette vurderingen på vent inntil et år etter løslatelse, forklarer statsråden.

- Dette handler om folks trygghet i hverdagen

I 2016 ble 2268 straffedømte uttransportert fra Norge, ifølge politiets egne tall. Av disse hadde flest statsborgerskap fra Romania (16 prosent), Polen (14 prosent) og Litauen (11 prosent). Til sammenlikning ble 1385 uttransportert fra Norge som følge av avslått asylsøknad, ifølge politiet.

Listhaug sier regelendringene hun nå foreslår skal gi Ola og Kari Nordmann større trygghet i hverdagen.

- Regjeringen har gjort mye for å satse tungt på retur av personer som ikke skal være i Norge. Dette handler om folks trygghet i hverdagen, kriminalitetsforebygging og om signaler vi sender ut til resten av verden, ved at personer som får avslag eller begår kriminalitet blir sendt ut, sier hun.

Søningskø på retrett - ifølge regjeringenv

Listhaug avslutter med å presisere at «vi i fjor satte rekord med 8 078 tvangsreturer».

Mens tvangsreturene er høye, har regjeringa også skrytt av at soningskøene i Norge i praksis er borte. Tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet viste 328 personer i soningskø i oktober i fjor. Det ble bevilget 195 millioner kroner over statsbudsjettet for 2017 til å utbedre kapasiteten ved norske fengsler.

- Da vi tok over var køene på 1213, nå er de på 328, så godt som borte, fortalte daværende justisminister Anders Anundsen til Dagbladet i fjor.

Blant Anundsens tiltak for å redusere soningskø var kjøp av fengselsplasser i Nederland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling