Vil sende lesbisk kvinne til Iran

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener at det er umulig å være lesbisk i Iran. Men Utlendingsnemnda, derimot, er sikker på at det er greit å være lesbisk - hvis man bare er lesbisk innendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kjørte norsk politi til Sverige for å sette en iransk kvinne (37), «Fatemeh», på flyet hjem til Iran. Kvinnen har erklært at hun er lesbisk og mener at hun er i livsfare hvis hun blir hjemsendt til det strenge prestestyret i Iran.

Utlendingsdirektoratet (UDI) er enig i at det er vanskelig å være offentlig homofil i Iran. Men UDI tror ikke på at «Fatemeh» er lesbisk fordi hun har vært gift i hjemlandet og har to barn. Kvinnen fikk derfor avslag på asylsøknaden sin.

- Hvordan kan jeg dokumentere at jeg har følelser for kvinner og ikke for menn, og konsekvensene det innebærer for meg i hjemlandet mitt? spurte «Fatemeh», som sier at hun ble tvunget til å gifte seg som 17-åring.

- Hvis jeg skulle lyve for å få innvilget asyl, ville jeg funnet på noe mindre stigmatiserende. For en troende muslim er homofili det nedrigste av det nedrige.

«Trygt i Iran»

Avslaget i Utlendingsdirektoratet ble anket til Utlendingsnemnda (UNE), som nå har behandlet den. Nemnda mener at «Fatemeh» kan sendes hjem til Iran uten at hun er i livsfare. Men begrunnelsen er en helt annen enn den som Utlendingsdirektoratet legger til grunn:

Nemnda tror at kvinnen virkelig er lesbisk, men mener at det går greit å være lesbisk så lenge «Fatemeh» holder seg innenfor hjemmets fire vegger i Iran.

«Ved vurderingen av dette spørsmål legger nemnda til grunn som bevist at klager faktisk er lesbisk, samt at seksuell aktivitet mellom samme kjønn er ulovlig og straffes meget strengt i Iran,» heter det i vedtaket.

Mens UDI tar hensyn til at det er umulig å praktisere homofili offentlig i Iran, sier altså nemnda at homofile må være fornøyde med å leve i det skjulte - med frykten for å bli avslørt hengende over hodet.

- Må ha rett til å være homo

- Det er forskjellig praksis i Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda knytta til homofile asylsøkere. Det er ganske uvanlig i forhold til normal forvaltningspraksis, sier jurist Gunnar Stølsvik. Han har jobbet for å hjelpe «Fatemeh».

Amnesty International støtter kvinnen og mener at hun må få bli i Norge fordi det er umulig å leve som lesbisk i Iran. Også Amnesty er sjokkert over at direktoratet og nemnda har vidt forskjellig vurdering av om det er farlig å være homofil under ayatollah Khameneis konservative prestestyre.

- Det er jo forbudt å være homofil i Iran, og man kan straffes for det. Politiet slår ikke inn dører hos folk, så man kan leve et homofilt liv - så sant det ikke vises offentlig. Men vi mener at man må ha rett til å være offentlig homofil, sier John Peder Egenæs i Amnesty.

Stoppet hjemsendelsen - foreløpig

«Fatemeh» hadde sendt inn en begjæring om omgjøring av utvisningsvedtaket. I går skulle hun likevel sendes hjem til Iran med fly fra Sverige. Men klokka 13:49 kom meldingen om at Utlendingsnemnda utsetter hjemsendelsen på ubestemt tid. Politieskorten måtte snu, og «Fatemeh» er nå hjemme hos søsteren sin i Oslo.

Nemndleder Kjetil Larsen i Utlendingsnemnda stoppet utsendelsen i siste liten.

- Omgjøringsbegjæringen var ikke nærmere vurdert. Jeg vurderte det derfor som riktig å innvilge utsatt iverksettelse, sier Larsen.

- Det var i siste liten, sier jurist Gunnar Stølsvik. Sammen med advokat Anne Kristine Bohinen forbereder han seg nå på å saksøke staten ved Kommunal- og Regionaldepartementet på grunn av den ulike praksisen mellom UDI og nemnda.

- «Fatemeh» har fått utsettelse inntil videre. Jeg tolker det som at nemnda gir henne en mulighet til å bringe saken inn for domstolen. Avgjørelsen vitner om at nemnda er enig i at man må få en grundig vurdering av saken. Rettssikkerheten er ivaretatt, sier Bohinen fornøyd.

Ifølge Amnesty International skal departementet se på den ulike praksisen i Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda.

REDD: Da Magasinet intervjuet den muslimske kvinnen under dekknavnet «Fatemeh» i fjor høst, sa hun at hun fryktet å bli steinet til døde hvis legningen hennes blir avslørt hjemme.