Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sende norske styrker

Regjeringen vil sende soldater til Afghanistan. De skal bidra i militære operasjoner i og rundt det krigsherjede landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tilbudet ble framsatt etter et møte med den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget, sier pressetalskvinne Kirsti Skjerven ved Forsvarsdepartementet.

Hun understreker at dette kun er et tilbud, og at amerikanerne ennå ikke har kommet med konkrete ønsker om norsk militærhjelp.

- Dette er avgjort slik at styrkene er klare dersom henvendelsen kommer, sier Skjerven til Dagbladet.no.

Tilbyr nødhjelp og krigere

Det er uklart hvor lang tid det tar før amerikanerne besvarer henvendelsen fra norske myndigheter.

- Det er vanskelig for oss å kommentere. Regjeringen har tilbudt et knippe militær kapasitet, og vi er beredt til å ta på oss oppdraget, sier kommandørkaptein Per Høiby ved Forsvarets Overkommando til Dagbladet.no.

Det norske tilbudet er todelt:

- Det ene er at vi sender styrker som en del av operasjonen. Det andre er en humanitær del, for eksempel hjelp til å fly inn støtte til det sivile samfunn, sier Høiby.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Foreløpig kan ingen anslå hvor mange norske soldater som kan bli sendt på oppdrag i Afghanistan. Det kommer an på om USA tar imot det norske tilbudet, og deretter hvilke ønskeliste amerikanerne har. Noen enheter er avhengig av å ha med mange egne personer som kan utføre støttefunksjoner, mens andre kan bruke de støttefunksjonene som allerede finnes i Afghanistan.

Amerikanerne har blant annet fått tilbud om seks F16-fly og flere helikoptre. Da Norge deltok med seks F16-fly på Balkan, var 200 personer med som støttepersonell.

Frivillig deltakelse

Ingen vil bli utkommandert til krigen i Afghanistan. Utvelgelsen er basert på frivillighet. Men unggutter som knapt er ferdig med førstegangstjenesten, får neppe dra.

- Vi vil sende kompetent personell som tilfredsstiller våre krav. Det bir primært folk som har vært inne til tjeneste, selv om vi ikke kan utelukke vernepliktige, understreker Høiby.

De siste årene har rundt 5000 soldater vært utenlands i tjeneste. Flere av disse kan være aktuelle. Telemarkbataljonen befinner seg i Kosovo og blir neppe sendt av gårde, selv om enkeltsøkere med bakgrunn fra Telemarkbataljpnen kan bli plukket ut.

- Det er ikke den type personell vi snakker om, sier Høiby.

Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart