Vil sende potetgull til stjernene

Chips-produsent vil bli først på intergalaktisk handel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVALBARD (Dagbladet.no): - Vi håper reklamefilmen vil vise de utenomjordiske en lysere side av jorden, skriver David Grady i en mail til Dagbladet.no. Han jobber for den engelske potetgullfabrikanten Dorito som torsdag vil sende verdens første reklamefilm til universet, nærmere bestemt stjerne UMa47 i stjernesystemet Ursa Major.

For å plante lysten på potetgull i hodet på de som skulle slumpe til å se reklamen på sin vei ut i evigheten, måtte Dorito henvende seg til Eiscat-radaren på Svalbard.

I følge daglig leder Tony van Eicken er radar-installasjonen på den forblåst fjelltoppen ved Longyearbyen, den beste i verden av sitt salg.

- Vi sender reklamefilmen mot et solsystem i Karlsvogna og det vil ta rundt 40 år for signalet å komme frem, forteller Tony van Eicken og begrunner valget av stjerne med at det er et solsystem som har gode forutsetninger for å kunne ha rom for en jordlignende planet.

Er det noen der ute?

- Vi har jo selvsagt ingen aning om det er noen der ute som kommer til å høre på oss, sier Eicken og viser frem de imponerende fasilitetene som består av to enorme parabol-antenner

Dorito vil ikke ut med hvor mye penger de bruker på sitt forsøk på intergalaktisk PR, men for Eiscat og Tony van Eicken er det ikke så nøye hva som blir formidlet til vårt mulige broderfolk.

- Vi bruker den samme teknologien for å studere ionosfæren. Mye kraft og svære antenner så det er lett for oss å gjøre dette, sier Tony van Eicken.

Vil sende potetgull til stjernene

Han mener at den noe overdrevne ressursbruken som skal til for å sende en reklamefilm til stjernen UMa47 kan forsvares.

- Det vil brukes som råmateriale i andre sivilisasjoners SETI-programmer hvis de er der.

Eicken forteller at dette er første gang en reklamefilm formidles på denne måten. Tidligere har det kun vært nøye gjennomtenkte vitenskapelige beskjeder som er sendt gjennom så kraftige systemer.

Håper på besøk

David Grady i Dorito skriver i e-posten at det ville vært en fantastisk opplevelse om Dorito blir ansvarlig for den første intergalaktiske eksporten av potetgull.

- Kommunikasjon med universet er en naturlig vei å velge i en verden med fri flyt av informasjon, skriver Grady i mailen.

Filmen som skal sendes, er vinneren av en film-konkurranse potetgullfabrikken har arrangert i Storbritania. Vinneren tar med seg 20.000 pund hjem og kan i tillegg skryte av å være den første regissøren som har vist en reklamefilm i verdensrommet. Avgjørelsen faller fredag 13. juni.

På Svalbard håper Eiscat-sjef Tony van Eicken at en alien banker på døra for å kjøpe en pose potetgull.

- Jeg håper de kommer. Det hadde vært så bra, sier Eicken og smiler.