<strong>Dyrt:</strong> En utrykning som denne kan bli dyr for gårdeieren eller hans forsikringsselskap.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Dyrt: En utrykning som denne kan bli dyr for gårdeieren eller hans forsikringsselskap. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vil sende regning for dette

Hva med de som ikke er forsikret, spør brannmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo Frp går inn for å etablere en ordning der brannvesenet sender ut regning for slukningsarbeidet etter en utrykking.

- Formålet med dette er å få et økt fokus på brannvern, sier byråd for miljø- og samferdsel Jøran Kallmyr (Frp).

Ordningen er beskrevet i partiprogrammet og er tenkt slik at det vil være brannforsikringsselskapet som vil ende opp med regningen, vel å merke om du har alle forsikringspapirene i orden. Han mener brannforsikring må bli obligatorisk, noe det ikke er i dag.

- Hvis det hadde vært slik at forsikringsselskapene måtte punge ut mer ved brann, ville det vært et incentiv for å få både dem og gårdeierne til å satse mer på brannvern, sier Kallmyr.

Regning
Han tror ikke et slikt system vil føre til at noen vegrer seg for å ringe 110 fordi de frykter en feit regning i etterkant.

- Det at huset brenner opp vil alltid være dyrere enn en slukning. Jeg kan aldri i verden forstå at noen vil regne på dette. Der det brenner er det ofte fordi brannsikkerheten er dårlig, sier han.

Han tenker seg at huseiere med et slikt system vil få mer bistand fra forsikringsselskapene til å øke brannsikkerheten, og at huseierne vil få rabatter som forsvarer nye investeringer i sikkerhet.

Slokke selv
På Sagene brannstasjon har ikke lederen i Oslo brannkorpsforening særlig tro på forslaget. Han er særlig bekymret for de som ikke har forsikringene i orden.

- Skal da regningen for redningsarbeidet sendes dem som ikke har økonomi til ha forikring engang, spør Tom Jonas Røysheim.

Han sier at de allerede opplever at folk prøver å ordne opp uten å ringe brannvesenet.

- Det har vært tilfeller der folk har prøvd å slokke for store branner selv, og blitt skadet eller omkommet. Dette kan bli konsekvensen hvis man skal betale for slokke og redningsinnsatsen selv, sier han.

Frykt
Ordførerkandidat Marianne Borgen (SV) mener Frps politikk vil skape frykt.

- Dette viser hvilken kynisk og usosial politikk Frp står for. Når folk opplever kriser i sitt liv, som når huset ditt brenner - har vi lang tradisjon for at vi har et offentlig brannvesen vi kan ringe til uten å bekymre oss for hva det vil koste, sier hun.

Hun tror eventuelle brannsikkerhetseffekter betyr lite i forhold til den usikkerheten et slikt system vil skape.

- Hovedeffekten av et slikt system vil være at det skaper utrygghet hos folk. Det å oppleve brann i hjemmet er for de fleste av oss et mareritt, sier hun.

Alt om kommunevalget 2011:

Kommunebørsen: Se hvordan dine lokalpolitikerne styrer helse, eldreomsorg, skoler og skatter: www.db.no/kommuneborsen

Finn din partikandidat: Se alle listene for alle kommunene og finn din kandidat før valget: www.db.no/valg2011/kandidatene

Db.no/valg er din portal til de ferskeste valgnyhetene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer