Vil sende regninga di til kraftselskapene

Naturvernforbundet mener kraftselskapene skal betale energieffektivisering i bygg.

STRØMFORBRUKET KAN HALVERES: Regjeringens lavenergiutvalgt overleverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i sommer. Fra venstre: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet Ane T. Brunvoll i Bellona og statsråden. I dag lanserer Haltbrekken forslag om hvite sertifikater. Foto Morten Holm / SCANPIX .
STRØMFORBRUKET KAN HALVERES: Regjeringens lavenergiutvalgt overleverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i sommer. Fra venstre: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet Ane T. Brunvoll i Bellona og statsråden. I dag lanserer Haltbrekken forslag om hvite sertifikater. Foto Morten Holm / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Energibruken i bygg ligger på 40 prosent av det totale forbruket her til lands. Det må halveres, mener Norges Naturvernforbund.

I dag møter de Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen for å lansere sin løsning - hvite sertifikater.

Kraftselskapene tar regninga
- Hvite sertifikater vil være energieffektiviseringens svar på grønne sertifikater. Man kan pålegge de som selger energi å betale for energieffektiviseringstiltak hos sine kunder, som gjør at en viss mengde energi frigis. For eksempel kan staten si at energiselskapene skal betale sparetiltak tilsvarende fem prosent av det de selger, sier Haltbrekken til Dagbladet.

I London er det allerede innført et slikt system. Der kan folk sende regninga for etterisolering til sin energileverandør.

Norge er i dag en sinke på energieffektivisering, ifølge en rapport fra det internasjonale energibyrået. Vi ligger på nivå med land som Slovakia og Sør-Korea.

Stort potensial
Men potensialet er enormt. Dagbladet har tidligere skrevet at energieffektivisering i Norge kan frigi strøm tilsvarende 2000 havvindmøller. Naturvernforbundet støtter seg på Sintef og det regjeringsoppnevnte Lavenergiutvalget, som i sommer konkluderte med at energiforbruket kan reduseres med 12 terrawattimer innen 2040.

- Mye av dette er tiltak som er lønnsomme, likevel skjer det veldig lite. Det må settes i gang nye stimuli. Riis-Johansen må legge en plan, sier Lars Haltbrekken.

ØKONOMISK: Tinnbo borettslag i Kristiansand bygger om for å spare energi. Det tjener de på, ifølge leder for Tinnhei borettslag, Jon Sverre Berg. Foto: Tor Erik Schrøder / Dagbladet
ØKONOMISK: Tinnbo borettslag i Kristiansand bygger om for å spare energi. Det tjener de på, ifølge leder for Tinnhei borettslag, Jon Sverre Berg. Foto: Tor Erik Schrøder / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer