Vil sende regninga di til kraftselskapene

Naturvernforbundet mener kraftselskapene skal betale energieffektivisering i bygg.

STRØMFORBRUKET KAN HALVERES: Regjeringens lavenergiutvalgt overleverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i sommer. Fra venstre: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet Ane T. Brunvoll i Bellona og statsråden. I dag lanserer Haltbrekken forslag om hvite sertifikater. Foto Morten Holm / SCANPIX .
STRØMFORBRUKET KAN HALVERES: Regjeringens lavenergiutvalgt overleverte sin rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i sommer. Fra venstre: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet Ane T. Brunvoll i Bellona og statsråden. I dag lanserer Haltbrekken forslag om hvite sertifikater. Foto Morten Holm / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Energibruken i bygg ligger på 40 prosent av det totale forbruket her til lands. Det må halveres, mener Norges Naturvernforbund.

I dag møter de Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen for å lansere sin løsning - hvite sertifikater.

Kraftselskapene tar regninga- Hvite sertifikater vil være energieffektiviseringens svar på grønne sertifikater. Man kan pålegge de som selger energi å betale for energieffektiviseringstiltak hos sine kunder, som gjør at en viss mengde energi frigis. For eksempel kan staten si at energiselskapene skal betale sparetiltak tilsvarende fem prosent av det de selger, sier Haltbrekken til Dagbladet.

I London er det allerede innført et slikt system. Der kan folk sende regninga for etterisolering til sin energileverandør.

Norge er i dag en sinke på energieffektivisering, ifølge en rapport fra det internasjonale energibyrået. Vi ligger på nivå med land som Slovakia og Sør-Korea.

Stort potensialMen potensialet er enormt. Dagbladet har tidligere skrevet at energieffektivisering i Norge kan frigi strøm tilsvarende 2000 havvindmøller. Naturvernforbundet støtter seg på Sintef og det regjeringsoppnevnte Lavenergiutvalget, som i sommer konkluderte med at energiforbruket kan reduseres med 12 terrawattimer innen 2040.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer