Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sende Sam på sykehjem

Sam O. Kjenne (76) har bodd i leiligheten sin i snart 40 år. Nå vil huseieren pusse opp. Da Kjenne nektet, søkte huseieren sykehjemsplass til ham for å starte opppussingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nesten 40 år har Sam O. Kjenne (76) bodd i Krumgata 1 i Oslo. Her har han levd sitt liv sammen med familien. På kontoret har han skrevet bøker. I dag ligger han lenket til senga etter et hjerneslag for snart fire år siden. Han har hjemmehjelpstjeneste fra Oslo kommune fire ganger i døgnet.

- Her vil jeg bo ut livet. Det er her jeg trives. Jeg vil ikke på noen institusjon, det passer ikke for meg, sier han bestemt fra sykesenga.

Tinglyst leierett

Nå frykter han likevel for framtida. I fjor ble leiligheten han bor i kjøpt opp av to boligspekulanter. De kjøpte på samme tidspunkt fire andre leiligheter i samme bygård. De er nå solgt. Bare Sam er igjen av de gamle. Også hans leilighet ønsker de å selge. Problemet er bare at Sam har leiekontrakt fram til 2016.

- Min far har tinglyst leierett på leiligheten fram til 2016. Bare ved å drive opp husleia kan huseieren få ham ut slik at boligen kan selges, sier Sams datter, Nina Kjenne, til Dagbladet.

Kort tid etter at de nye eierne overtok, ble husleia satt opp. Nå frykter familien at en ny oppussing vil føre til at husleia vil øke på nytt.

- Jeg har det fint som jeg har det. Den oppussingen som er foreslått har jeg ikke behov for, sier han.

Huseieren ønsker å utbedre bad, vinduer og det elektriske anlegget. Disse oppussingsarbeidene vil kunne gjøre det mulig å øke husleia ytterligere i samsvar med husleieloven.

Søkte sykehjemsplass

- Det elektriske anlegget trenger forbedring. Utover det bestrider vi at det er nødvendig med en opppussing i det omfang som huseieren skisserer, sier Nina Kjenne.

Huseieren ønsket likevel å starte oppussingsarbeidet. Da Sam Kjenne selv ikke ga samtykke til det, søkte huseieren korttidsplass til ham ved St. Hanshjemmet uten å innhente samtykke.

- Min klient har ikke samtykket i søknaden, og han og hans pårørende ble først kjent med saken da de fikk kopi av korrespondansen, sier Kjennes advokat, Carolyn Midsem, til Dagbladet.

Hun mener både kommune og huseier har begått et overtramp.

- Min klient opplever saken som en alvorlig integritetskrenkelse. Når slikt kan skje, skaper det en utrygghetsfølelse. Det som er særlig alvorlig i saken her, er at søker har interesser som er i konflikt med Kjennes, sier Midsem.

Svært opprørt

Advokaten har nå mottatt en beklagelse fra Oslo kommune.

Sam Kjenne selv er svært opprørt over huseierens opptreden.

- Det må da være straffbart. Jeg har ikke noe ønske om å bo på institusjon. At eierne sender en søknad på mine vegne, er et overtramp, sier han.

Huseierne Morten Heggeriset og Leif Bae Mysen mener de gjorde alt i beste mening. De mener oppussing av leiligheten er svært nødvendig.

Forfatter

Sam O. Kjenne har utgitt en rekke skjønnlitterære bøker siden debuten i 1953. Titler:

  • Mordet i Alger
  • - også vi, når det blir krevet -
  • Balladen om de sementerte liv
  • En gangsters memoarer
  • Snylteveps
  • Kista
  • Det er fred nå, kamerat
  • Sonofferet
  • Dødens ekko

- Nødvendig vedlikehold

- Som eiere er vi opptatt av at leiligheten holdes i tilstrekkelig stand. Her er det snakk om nødvendig vedlikehold, sier Mysen.

Han mener at søknaden om korttidsplass ble gjort i samråd med Kjenne.

- Oppussingen er av en slik karakter at leieboer ikke kan være til stede. Vi søkte derfor om en korttidsplass ved et sykehjem. Vår intensjon har vært å hjelpe, hevder Mysen. Han legger til at Kjenne har en svært spesiell leiekontrakt.

- Må sikre verdien

- Månedsleien ligger to til tre ganger under markedsleie. Et eventuelt påslag i husleien som følge av oppussingen vil være i samsvar med husleieloven. Vi har ingen intensjoner om å drive Kjenne ut av leiligheten, men vi må sikre verdien på vår eiendom, sier Mysen.

OVERTRAMP: - Jeg har ikke noe ønske om å bo på institusjon. At eierne sender en søknad på mine vegne, er et overtramp, sier Sam O. Kjenne. Han har leiekontrakt til 2016 og er redd for at leieprisen skal bli for høy etter at huseieren bestemte at leiligheten skal pusses opp.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media