Vil sende tyngre våpen: - Knefall

Russland annekterer deler av Ukraina i dag. Venstre-leder Guri Melby er likevel krystallklar: Alt annet enn utvidet norsk våpenstøtte til Ukraina er knefall for Vladimir Putins kjeltringtriks. Også Frp-leder Sylvi Listhaug vil sende mer våpen til Ukraina.

FJELLSTØTT: Guri Melby, Venstre-leder, sier Norge må sende flere og tyngre våpen til Ukraina etter Russlands annektering av ukrainsk territorium. Foto: Kristin Svorte
FJELLSTØTT: Guri Melby, Venstre-leder, sier Norge må sende flere og tyngre våpen til Ukraina etter Russlands annektering av ukrainsk territorium. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når fire ukrainske områder i dag annekteres, vil Russland kunne definere det som forsvar når Ukraina forsøker å ta dem tilbake.

Det betyr også at dersom norske våpen brukes til dette, kan russerne holde Norge ansvarlig for det de da kaller en angrepskrig mot Russland.

- I så fall vil de fire fylkene anses som deler av Russland. Ukrainas forsøk på å ta disse tilbake kan da defineres som et angrep på Russland. Da er det plutselig et annet lovverk som slår inn, sier Ståle Ulriksen, forsker ved Sjøkrigsskolen, til NTB fredag morgen.

Melby: - Mer våpen

Venstre-leder Guri Melby er klar på at norsk våpenstøtte til Ukraina ikke skal vike en tøddel som følge av Russlands annektering.

- I dag vil Russland ulovlig annektere ukrainske områder. Dette tar krigen inn i en ny fase. Putin fjerner det lille snevet av håp om forhandlet løsning, og varsler at krigen vil vare lenge. Det er viktigere enn noensinne at Vesten forsyner Ukraina med det de trenger for å slå tilbake Russland og vinne tilbake territoriet sitt, sier Melby til Dagbladet.

- Dette står seg selv om Russland vil kunne si at norske våpen brukes i russisk territorium og at det i så fall er det en krigshandling?

- Ja, noe annet ville vært knefall for Russlands villedning og folkerettsbrudd, svarer Melby.

VIL SENDE MER VÅPEN: Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Marit Hommedal / NTB
VIL SENDE MER VÅPEN: Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Norge donerte så seint som 8. september 22 artilleriskyts av typen M109 med utstyr og reservedeler, samt ammunisjon til Ukraina.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil også sende mer våpen.

- Frp er positive til økt våpenstøtte til Ukraina for å bistå i krigen mot Russland, sier hun til Dagbladet.

Luftvern, ikke vinterjakker

Regjeringen har i dag besluttet å gi ytterligere 3 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2022, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

- Det regjeringen nå vil sende er ikke i nærheten av det ukrainerne trenger. Ukraina trenger luftvern mer enn vinterjakker, sier Melby.

- Ukraina er krystallklare: For å stå imot og drive Russland tilbake trenger de blant annet kraftige langdistanse-våpen, defensive våpen, som norske NASAMS-luftvern og våpen som kan forsvare til havs, som norske NSM-missiler. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er at Norge stiller opp for Ukraina nå, fortsetter hun.

Flere og tyngre

Venstre-lederen sier to spor er viktige for Norge framover nå:

- For det første å sikre Norge og avskrekke Russland fra angrep på norsk sokkel. For det andre bidra til at Ukraina vinner kampen over Putins autoritære regime. Da må regjeringen gi flere og tyngre våpen til Ukraina, sier hun.

- Vi kan ikke risikere å være naive eller treige. Det er en kamp for Ukraina og hele Europas frihet og uavhengighet. Regjeringen bør også vise til nordmenn at de skjønner at forholdet vårt til Russland er varig endret, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer