STORBRANN: Flammene sto ti meter opp i været da et stillas tok fyr og brannen spredte seg til skroget på en russisk atomubåt. Foto: AP/ScanpixT
STORBRANN: Flammene sto ti meter opp i været da et stillas tok fyr og brannen spredte seg til skroget på en russisk atomubåt. Foto: AP/ScanpixTVis mer

- Vil senke atomubåt for å slukke voldsom brann

Stillas tok fyr på kaia i Murmansk, og spredte ti meter høye flammer til atomubåt som skulle repareres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannen brøt ut i et stillas av tre som sto på kaia, før den spredte seg til ubåtens skrog. Ubåten er en atomubåt av av typen K-84. Den er fra 1984.

Ifølge Interfax er ingen skadd i brannen. Mannskapet om bord er evakuert, og det er ingen fare for at brannen skal nå fartøyets kjernereaktorer, skriver det russiske departementet for beredskap i en pressemelding.

Vil senke båten Ifølge NTB var ubåtens to reaktorer slått av og fartøyet avvæpnet. Lokale myndigheter melder at ingen vil bli evakuert etter storbrannen.

Da brannen spredte seg til ubåten skal det ha vært frontpartiet på båten som først tok fyr, ifølge Life.ru.

Derfor forsøker brannmannskaper å senke fronten - baugen - på båten ned under vann for å slukke flammene.

Ti meter høyt Bellona har lokalkontor i Murmansk, og var for kort tid siden i kontakt med sine folk.

- Det siste vi hørte var at det brant ganske heftig, med ti meter høye flammer. Vi var i kontakt med våre folk omtrent halv seks, og da var brannen ikke slukket, sier Bellonas Nils Bøhmer til Dagbladet.

Bøhmer har hovedfag i kjernefysikk, og har jobbet i Bellonas Russlandsgruppe siden 1993.

- All min erfaring tilsier at informasjon fra russiske myndigheter ikke er til å stole på i situasjoner som dette, sier han.

I stillas Statens strålevern bekrefter overfor Dagbladet at brannen brøt ut i et trestillas.

- Vi er i kontakt med russiske myndigheter for å få dette bekreftet. Tilbakemeldingene går på ubåten lå i dokk i Murmansk, da det tok fyr i et trestillas som sto ved siden av. Selve ubåten skal ikke være skadet, sier Per Strand, avdelingsdirektør for beredskap og mljø ved Statens strålevern til Dagbladet.

Murmansk ligger om lag 20 mil fra grensa mot Norge.

- Det er nærme nok til at vi raskt må sjekke dette, sier Strand.

Avsperret område Verftet der ubåten befinner seg ligger i tettstedet Rosliakovo rett utenfor Murmansk. Selve verftsområdet er militært, og avsperret, og det er i hovedsak bare russere som har lov til å bo i tettstedet.

Det norske generalkonsulatet ligger midt i Murmansk. UD-ansatte Arve Hansen har bodd i byen i fem måneder.

- Jeg har hørt noen sirener og sett noe politibiler. Ut over det har jeg ikke lagt merke til noe spesielt, her går livet sin vante gang, sier han til Dagbladet.

- Jeg satt på en kafé da jeg fikk melding om brannen, og har forsøkt å oppdatere meg. Det virker som om norsk media er mer oppdatert enn russisk, sier han.

Trolig ikke utslipp Norske strålevernmyndigheter fikk melding om brannen omlag 16.30 i ettermiddag. Statens strålevern har også gjennomført en en rutinesjekk av aktuelle målestasjoner, flere ligger ikke langt fra den russiske grensa.

- Det er ingen tegn på utslipp. I tillegg til å lese av våre egne målestasjoner, følger vi også de russiske. Heller ikke der har det vært utslag over normalen, sier Strand.

Ubåten lå til kai i den nordrussiske regionen Murmansk da brannen oppsto torsdag. Det russiske beredskapsdepartementet sier imidlertid at ingen ble skadd og at den radioaktive strålingen i området er normal, ifølge NTB.

Jekaterinburg har kapasitet til å ha opptil 16 interkontinentale ballistiske missiler om bord. Langdistanserakettene antas å være utstyrt med atomstridshoder, skriver nyhetsbyrået DPA.