Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil senke båter med flyktninger

- Vi skal ikke drepe dem, men kaste ut noen livbåter som de kan komme seg hjem igjen med, sier britisk partileder.

HAVSNØD:  13 cubanske båtflyktinger ble plukket opp midt i Mexico-gulfen fra denne lille båten av det norske gasskipet Berge Danuta som tilhører rederiet BW Gas ASA i 2008. De hadde satt kurs fra Cuba til Florida, men var langt ute av kurs da de ble reddet.
Foto: Mannskapet,  Berge Danuta
HAVSNØD: 13 cubanske båtflyktinger ble plukket opp midt i Mexico-gulfen fra denne lille båten av det norske gasskipet Berge Danuta som tilhører rederiet BW Gas ASA i 2008. De hadde satt kurs fra Cuba til Florida, men var langt ute av kurs da de ble reddet. Foto: Mannskapet, Berge Danuta Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nick Griffin, leder av det høyreradikale britiske partiet British National Party, har sett seg lei på at det stadig kommer afrikanske flyktninger via båtveien til Europa.

- Den eneste måten å stoppe masseinnvandringen til Europa, er å senke båtene med flyktninger før de legger til land, sa Nick Griffin til BBC i TV-programmet The Record Europe i går.

Utfordrer EU
Griffin, som er kommende EU-parlamentariker, mener EU bør senke disse båtene.

BBCs journalist reagerte med å si at Den europeiske union ikke har for vane å drepe folk på sjøen.

- Jeg mener ikke at vi skal drepe dem. Vi kan kaste ut noen livbåter som de kan komme seg hjem igjen med, svarte Griffin.

Han mener denne framgangsmåten vil redde liv i det lange løp.

VIL STENGE GRENSENE: Nick Griffin, leder av det britiske partiet British National Party mener vi vil bli oversvømt av den tredje verden hvis vi ikke stenger grensene til Europa. (BNP) Foto: EPA/Lindsey Parnaby UK & IRELAND OUT
VIL STENGE GRENSENE: Nick Griffin, leder av det britiske partiet British National Party mener vi vil bli oversvømt av den tredje verden hvis vi ikke stenger grensene til Europa. (BNP) Foto: EPA/Lindsey Parnaby UK & IRELAND OUT Vis mer

Vil stenge grensene
- Innvandrere kommer i båter som ikke tåler overfarten over Atlanteren, og mange drukner underveis. Hvis vi lar dem forstå at ingen under noen omstendigheter får slippe inn i EU, vil de til slutt la være å komme, sa han, og la til:

- Før eller senere må vi stenge grensene til Europa, ellers blir vi oversvømt av den tredje verden.

- Helt sykt
Generalsekretær i Flyktningehjelpen, Elisabeth Rasmussen, reagerer kraftig på utspillet.

- Dette er helt sykt. Det er så grovt at man nesten ikke kan ta det alvorlig. Likevel vet vi at dette er en trend som brer seg i Europa blant politikere, sier Rasmussen til Dagbladet.

Det at Nick Griffin er kommende EU-parlamentariker, gjør utspillene hans helt forferdelige, mener hun.

OVERFULLT:  Disse 438 båtflyktningene ble plukket opp utenfor Christmas Island før for Java i 2001. Det norske skipet "Tampa" plukket opp flyktningene. 
Foto: Tampa, Wilhelmsen Group / SCANPIX
OVERFULLT: Disse 438 båtflyktningene ble plukket opp utenfor Christmas Island før for Java i 2001. Det norske skipet "Tampa" plukket opp flyktningene. Foto: Tampa, Wilhelmsen Group / SCANPIX Vis mer

- Han ser ikke på immigranter som mennesker. For meg virker det som at han nærmest klassifiserer dem som undermennesker. Jeg tviler på at han ville kommet med slike uttalelser hvis det var briter som satt i båtene, sier Rasmussen.

Bryter internasjonale regler
Hun legger til at dette er et brudd på det internasjonale regelverket.

- Alle land i Europa er bundet av regler i forbindelse med Flyktningekonvensjonen. Der slås det klinkende klart fast at folk har rett til å komme til Europa og søke om hjelp. De har ikke rett til å bli, men rett til å presentere sin søknad, presiserer Rasmussen.

 

SJOKKERT: Elisabeth Rasmussen, generalsekretær i Flyktningehjelpen, synes uttalelsene til Nick Griffin er helt vanvittige. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SJOKKERT: Elisabeth Rasmussen, generalsekretær i Flyktningehjelpen, synes uttalelsene til Nick Griffin er helt vanvittige. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media