Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil senke fartsgrensene for å spare oljepenger

Energi-kampen hardner til i Spania. Regjeringen foreslår 31 tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spania går en mørk framtid i møte, i alle fall når gjelder gatelys. Regjeringen planlegger å fjerne eller redusere styrken på millioner av gatelykter, skriver den britiske avisa Independent.

Årsaken er at myndighetene nå ønsker å redusere landets avhengighet av utenlandsk olje for å få dekket sine energibehov.

Importen av det sorte gullet skal ned med 10 prosent er det bestemt. Dette vil redusere utgiftene med 4 milliarder Euro årlig, ifølge Financial Times.

Nå har regjerningen lansert en rekke energispare-tiltak som kan være forsmaken på det flere land må gjennom i årene som kommer.

Må bremse opp

Hele 31 tiltak ble annonsert for nasjonalforsamlingen tirsdag kveld, og blir de innført vil spanjolene ta del i miljøkampen enten de vil eller ikke. 

Til sterke protester fra bilester og deler av den spanske pressen, planlegger den sosialistiske regjeringen å redusere tillatt fartsgrense på motorveien - fra 160 kilometer i timen til 80 kilometer i timen.

- Hver gang vi løfter foten av gasspedalen forbedrer vi landets bruttonasjonalprodukt, sier industriminister Miguel Sebastian, ifølge Independent.

Det vil komme nye regler for air condition og oppvarming av offentlige bygg - om sommeren skal det ikke være lov til å kjøle rommene ned til mer enn 26 grader og om vinteren er 21 grader makstemperatur. Sykehus, private kontor og private hjem er unntatt denne bestemmelsen.

I tillegg ønsker regjeringen å dele ut 50 millioner sparepærer i et forsøk på å drive mer energikrevende lyspærer ut av markedet, samtidig som den vil sponse innføringen av en million el-biler eller hybridbiler i Spania innen 2014.

MÅ HALVERE FARTA: Får regjeringen det som den vil må spanjolene senke farta fra 160 km/t til 80 km/t på motorveien. Foto: REUTERS/SCANPIX
MÅ HALVERE FARTA: Får regjeringen det som den vil må spanjolene senke farta fra 160 km/t til 80 km/t på motorveien. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

«Operasjon lyspære»

Kritikerne er mange. En spansk avis har døpt prosjektet om til «operasjon lyspære»

og har spådd det hele en snarlig død. Men ifølge industriministeren har ikke spanjolene nå annen mulighet enn å gjennomføre de mange miljøtiltakene.

- Tida for billig energi er over, sier Sebastian, og låner et berømt utsagt fra den gang John F. Kennedy var president i USA i 1961;- ikke spør hva landet kan gjøre for deg. Sør hva du kan gjøre for landet.

De økte oljeprisene de siste årene har rammet Spania hardt. Landet produserer lite energi selv, og er mer avhengig av fossilt brennstoff enn noe annet EU-land. Olje og gass står for 84 prosent av landets energibehov.

image: Vil senke fartsgrensene for å spare oljepenger
<B>MÅ GJENNOMFØRES</B>: Industriminister Miguel Sebastian er sikker i sin sak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!