VIL FLYTTE BYRDEN: Arbeiderpartiet foreslår i sitt nye program at voldsdømte skal bære fotlenke som utløses dersom de bryter besøksforbudet. Politisk rådgvier Hadia Tajik sitter i programkomitéen og svarer deg i nettmøte i dag kl. 10.30. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
VIL FLYTTE BYRDEN: Arbeiderpartiet foreslår i sitt nye program at voldsdømte skal bære fotlenke som utløses dersom de bryter besøksforbudet. Politisk rådgvier Hadia Tajik sitter i programkomitéen og svarer deg i nettmøte i dag kl. 10.30. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

Vil sette fotlenke på voldsmenn

Ap vil at ofrene skal bli varslet når den dømte nærmer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går alt etter planen kan fotlenkene tas i bruk allerede i 2009 på det som kan være så mange som tusen norske menn.

Dette er bare et av forslagene Pedersen kommer med når hun i morgen legger fram nytt forslag til program for Arbeiderpartiet.

- Vi vil at folk som dømmes for vold i nære relasjoner, skal bære fotbøyle. Det betyr at vi vil voldsofferet skal få slippe og gå med alarm, og heller gi den som er ansvarlig for volden den byrden, sier Helga Pedersen til Dagbladet.

940 brudd i fjor
Hadia Tajik er politisk rådgiver i Justisdepartementet og sitter i programkomitéen til Ap. Hun har vært aktiv i utformingen av en egen pakke for voldsofre. Der er fotlenke for menn dømt for vold i nære relasjoner en del av tiltakspakken.

En fotlenke kan bare idømmes hvis det er brudd på besøksforbud. I 2007 var det 940 slike brudd. Dermed kan det, på det meste, være snakk om tusen menn som må gå med alarm på foten.

Den domfelte vil da bære en fotbøyle eller lenke med GPS-mottaker koblet til en sender, som må lades opp hver dag. Alarmen går når vedkommende beveger seg innenfor det området hvor han har besøksforbud eller når batteriene lades ut.

- Det er noe vi i vårt parti ønsker å fremme og få på plass, sier Tajik og understreker:

- Men bruk av omvendt voldsalarm vil måtte være et av flere tiltak. De som ønsker å beholde trygghetsalarmen skal selvsagt få lov til det, men disse trygghetsalarmene skal bli langt mer praktiske å bruke.

Så langt har det ikke vært forsøk med domfelte voldsutøvere i Norge. Etter flere besøksforbud må tøffere tiltak settes i verk.

Voldsofferpakke
- Vi vil ha et høyere straffenivå for grov vold og sedelighetsforbrytelser. Vi vil foreslå en rekke ordninger, blant opprette en krisetelefon for kriminalitetsofre og en voldskoordinator i hvert politidistrikt i full stilling, sier Pedersen.

I tillegg til disse og forslaget om fotlenke har Pedersen og Tajik følgende ideer:

• Flere rådgivningskontor for ofre.

• Overgangsboliger for kvinner og barn i kommunene.

• Utvide retten til bistandsadvokat for voldtektsofre.

• Tilgjengelige voldtekts- og voldsmottak over hele landet.

• Kostnadsfri psykolog/psykiater utover akuttfasen etter voldtekt.

Vil ha anmeldelser
- Da er det viktig at de som tar det skrittet får god oppfølging. Hvis kvinner som blir slått vet at det finnes et tilbud til dem, blir terskelen lavere for at de tør å bryte ut og anmelde, sier Pedersen.

Hun og Tajik er opptatt av at antallet anmeldte voldssaker i nære relasjoner øker.

- Vi ønsker å få høyere tall på anmeldelser på dette området, fordi vi vet at mørketallene er store. For eksempel kommer 90 prosent av alle voldtekter og voldtektsforsøk aldri til politiets kjennskap. Det sier noe om hvor lang vei vi har å gå, sier Tajik.

Positiv
Leder av Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, er positiv til at fotlenke skal prøves ut Norge.

- Når mennene må gå med fotlenke, slipper kvinnene voldsalarm. Da plasseres ansvaret der det hører hjemme. Jeg håper dette vil gi voldsofre mer trygghet, sier hun.

• Les hva Hadia Tajik svarte i møte med leserne:

PAKKE: Ap-nestleder Helga Pedersen presenterer i morgen partiets tiltakspakke for voldsofre. Foto: Scanpix
PAKKE: Ap-nestleder Helga Pedersen presenterer i morgen partiets tiltakspakke for voldsofre. Foto: Scanpix Vis mer