OVERVÅKIGNSFLY: Et Seabird Seeker-fly vises for pressen i Kruger-parken 4. desember. Flyet skal settes inn for å avsløre tyvjegere på neshornjakt. Nå vil man også sette inn droner mot tyvjegerne. Foto: AFP / NTB Scanpix
OVERVÅKIGNSFLY: Et Seabird Seeker-fly vises for pressen i Kruger-parken 4. desember. Flyet skal settes inn for å avsløre tyvjegere på neshornjakt. Nå vil man også sette inn droner mot tyvjegerne. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Vil sette inn hemmelige droner mot krypskyttere på neshornjakt

- Vi må endre spillereglene, sier erfaren viltforvalter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens neshornbestand tynnes dramatisk ut, krypskyttere herjer i nasjonalparkene i det sørlige Afrika. Hornene på dyra er ekstremt ettertraktet i Asia, der de blant annet brukes til medisiner. Ett neshorn-horn selges for opptil 120 000 euro.

Kiloprisen på gata i Vietnam og Kina er høyere enn for kokain og gull - og også norske turister bidrar til den ulovlige jakta, skrev Dagbladet i februar.

Nå varsler en erfaren aktør i Sør-Afrikas kamp mot krypskyttere at han vil ta nye, drastiske metoder i bruk.

Droner Til Mail & Guardian sier Clive Vivier - grunnlegger av neshornreservatet Zululand, i den utsatte KwaZulu-Natal-provinsen i Sør-Afrika - at han vil bruke overvåkingsdroner i kampen mot tyvjegerne.

Vivier sier han har fått tillatelse fra amerikansk UD til å kjøpe droner av typen Arcturus T-20, en overvåkingsdrone som nå brukes av US Navy.

Vivier anslår at det trengs ti droner for å overvåke Kruger-parken - Sør-Afrikas mest kjente og mest besøkte nasjonalpark - og ytterligere 20 droner for å overvåke andre rammede områder i landet.

Det koster angivelig omkring 1,7 millioner å drifte en drone i to år, og det totale utlegget for to års drift vil dermed komme på omkring 50 millioner kroner. Vel verdt det, mener Clive Vivier.

Nåla i høystakken Han har nå brukt to år på å overbevise sørafrikanske luftfartsmyndigheter - foreløpig uten å ha fått noen godkjenning.

DRONE: Slike Arcturus T-20-droner er ønsket i kampen mot tyvjakt på neshorn. Foto: Wikimedia Commons
DRONE: Slike Arcturus T-20-droner er ønsket i kampen mot tyvjakt på neshorn. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

- Neshornet er snart utryddet. Vi har ikke nok folk ute i felt til at krypskytterne kan stoppes. Vi må endre spillereglene her, vi trenger hjelp fra teknologien. Det eneste som kan observere tyvjegerne før de utfører sine skitne handlinger er overvåkingsdroner, sier Vivier til Mail & Guardian.

I Kruger-parken alene er omkring 400 neshorn blitt drept.

- Dronene kan se om noen bærer på en spade eller et gevær, og om vedkommende har fingeren på avtrekkeren eller ikke. Vi vil kunne se tyvjegeren, men han vil ikke kunne se oss. Uten dronene blir det som nåla i høystakken, sier den frustrerte naturverneren.

Overvåker Kanskje kan Viviers initiativ få støtte hos naturvernmyndighetene i Sør-Afrika.

Tidligere denne måneden bekreftet nemlig David Mabunda, leder for organisasjonen South African National Parks, at et Seabird Seeker-overvåkingsfly vil bli brukt mot tyvjegerne.

- Nok er nok, sa Mabunda da flyet ble offentliggjort 4. desember.

- Vi vil utvide samarbeidet med privat sektor for å beskytte og bevare naturen. Vi vil finne de riktige løsningene og kjempe denne krigen, slo Mabunda fast.

Ny avtale Kampen mot krypskytterne foregår også på politisk hold.

VERDT MER ENN GULL: Kiloprisen på neshorn-horn har rast i været, og i år er rekordmange dyr blitt drept ulovlig. Foto: AFP / NTB Scanpix
VERDT MER ENN GULL: Kiloprisen på neshorn-horn har rast i været, og i år er rekordmange dyr blitt drept ulovlig. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Nylig bekreftet sørafrikanske myndigheter at de hadde inngått en avtale med Vietnam.

Avtalen skal ifølge BBC forsøksvis bidra til å minske eksporten av neshorn til det asiatiske landet.

Den nye samarbeidsavtalen er på syv punkter, der landene blant annet forplikter seg til å beskytte Sør-Afrikas naturmangfold, og den internasjonale CITES-avtalen for beskyttelse av truede arter.