Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sette stopper for banktoppenes kjempebonuser

EU synes banktopper fortsatt får for godt betalt.

Stenger smutthull: Nå skal det bli slutt på bonusfesten en gang for alle. Foto: Scanpix
Stenger smutthull: Nå skal det bli slutt på bonusfesten en gang for alle. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det europeiske banktilsynet stenger smutthull som har latt bankene omgå regelverket for bonusutbetalinger, skriver Finansavisen. 

De opprinnelige reglene kom på plass i kjølvannet av finanskrisen, da mange erget seg over at bankansatte fikk millionlønninger, mens deres arbeidsgivere mottok offentlig nødhjelp.

Enkelte mente også at de skyhøye bonusene skapte en ukultur, hvor tradere og corporate finance-medarbeidere fokuserte mer på sin egen lommebok enn på bankenes fremtid.

Ingen unntak Det europeiske banktilsynet (EBA) la tirsdag frem en revidert og «endelig» utgave av regelverket for bankenes bonusutbetalinger.

Tilsynet konstaterte at det nå ikke finnes unntak for kravet om at den årlige bonusen ikke kan overskride to ganger den faste lønnen.

I tillegg skal kontantutbetalinger gås nærmere i sømmene, for å forhindre at disse fungerer som skjulte lønnstillegg. Slike utbetalinger skulle opprinnelig fungere som en slags «lommepenger» for forretningsformål og avhang av hvor høyt opp i konsernet de ansatte befant seg. De har i den senere tiden blitt benyttet for å omgå bonusbegrensningene, ifølge EBA.

Misbruken skal ha vært særlig utbredt i Storbritannia.

Må rettferdiggjøres Alle goder som gis til bankmedarbeiderne må nå klassifiseres som enten fast eller variabel lønn, opplyste tilsynet i går.

«Institusjonene må være i stand til å rettferdiggjøre bruken av alle former for variabel avlønning, inkludert ´lommepenger,´bonuser for å holde på ansatte, garanterte variable utbetalinger og sluttpakker,» hevder EBA.

Mindre banker og finansforetak skal imidlertid ha mer selvstyre, når det gjelder hvordan lønninger og bonuser kan utbetales. Dette skyldes at det hovedsakelig er de store aktørene som utgjør en potensiell risiko for hele finanssystemet og som derfor står i fare for å påkreve statlige redningsaksjoner.

De nye reglene blir gjeldende fra 1. januar 2017.

Krever bufferkapital Her i landet kan banker som mangler tilstrekkelig bufferkapital ikke betale ut bonuser, uten særlig samtykke fra Finanstilsynet.

DNB, den største norske banken, hadde i fjor samlede lønnsutgifter på åtte milliarder kroner. Toppsjefen Rune Bjerke mottok 5,25 millioner kroner i fast lønn, pluss en bonus på 2,2 millioner kroner. På toppen av dette kom 3,7 millioner kroner i opptjente pensjonsgoder.

Ottar Ertzeid, som leder DNB Markets, fikk imidlertid best betalt: Av 13,1 millioner kroner i samlet avlønning og pensjonsgoder utgjorde bonusen «bare» 3,8 millioner kroner.

Ingen av DNBs toppansatte fikk betalt en bonus høyere enn 50 prosent av den faste lønnen.

Flere nyheter: - Brexit er den største risikoen Måtte bla opp 665 mill. for ny leilighet Aldri før har flere oljeselskap gått konkurs

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media