Vil sette tjukke på land

Generalinspektør Jan Eirik Finseth aksepterer ikke overvektige ombord på Sjøforsvarets skip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Generalinspektør og kontreadmiral i Sjøforsvaret er redd feite folk skal sinke Sjøforsvaret. Derfor erklærer han nå nulltoleranse mot fett.

- I år vil jeg kjøre enda hardere på at vi kommer oss i form. Jeg vil blant annet ikke akseptere overvektige om bord, sier Jan Eirik Finseth til det nye bladet «F», tidligere Forsvarets forum.

Ifølge generalinspektøren er det et spørsmål om sikkerhet.

- Man kan ikke være overvektig i Sjøforsvaret. Skjer det noe og andre skal hjelpe deg ut, må det være mulig å løfte deg ut, sier han til Dagbladet.no.

Her er det ikke rom for å være fintfølende angående vekt.

- Nei, det kan vi ikke være. I vår yrkesgruppe er det ikke noe alternativ til å være i form. I en militær organisasjon er god helse en forutsetning for at folk skal kunne gjøre jobben sin, sier Finseth.

Han avviser at det er noen dramatikk i antifett-visjonen.

- Det er ikke sånn at vi sparker de som er overvektige. Dette er bare en markering, en hyggelig meddelelse til de som har litt dårlig samvittighet om at nå må de skjerpe seg. Gå og tren, regelmessig og hardt!

GÅ OG TREN! Generalinspektør Jan Eirik Finseth med klar beskjed til overvektige i sjøforsvaret. Foto: SCANPIX
GÅ OG TREN! Generalinspektør Jan Eirik Finseth med klar beskjed til overvektige i sjøforsvaret. Foto: SCANPIX Vis mer

Nulltoleransen mot fett er en del av et program om mer fysisk fostring som Finseth har stått i bresjen for siden han ble generalinspektør i 2003. Og programmet har hatt sin virkning, det viser målingene.

- Livet ombord kan ofte bli litt stillesittende. Da må vi bruke det vi har av treningsinstrumenter og treningsrom. Og det gjør vi. Det er bare god personalpolitikk å være litt tydelig en gang i blant, sier Finseth.