Vil si fra før han angriper Saddam

BERLIN (Dagbladet): President George W. Bush vil ikke ut med når han angriper Saddam Husseins Irak, men lover å konsultere sine europeiske allierte før han slår til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dette er ifølge Bush ikke en sak bare for USA - det er hele sivilisasjonen som står på spill.

- Jeg har ingen angrepsplaner på mitt skrivebord. Men jeg vil ikke være den som etter min tid som president får spørsmålet om hvorfor jeg ikke gjorde noe, understreket Bush i sitt møte med pressen i Berlin i går.

Under talen i den tyske Forbundsdagen en halvtime seinere var han mer moderat i tonen.

Begeistring

President Bush ble møtt med begeistring av Tysklands folkevalgte. Klappsalvene var kraftigst når han understreket at kampen mot den internasjonale terrorismen ikke bare må føres med militære midler, men også med en offensiv mot fattigdom, sykdom, underutvikling og uvitenhet.

Under sin opptreden i riksdagsbygningen benyttet han bare en del av kraftuttrykkene som han er kjent for på hjemmebane. Han forsøkte å lyde mer som en litt uvøren kristelig- eller sosialdemokrat når han appellerte om støtte i krigen mot internasjonal terrorisme og brukte uttrykk som at «vi må skape en bedre verden».

Han ble hilst med stående applaus både før og etter talen og avbrutt av klappsalver 30 ganger på like mange minutter.

Bush ble forvirret noen øyeblikk da tre representanter fra det postkommunistiske partiet PDS kom med tilrop fra sine plasser. De forlot salen etter at de ble fratatt en transparent med teksten «Herr Bush og herr Schröder, stopp krigene deres!». Lederen for den radikale fraksjonen i miljøpartiet De grønne, Hans-Christian Ströbele, sa også takk for seg.

- Det var for å slippe å klappe for en krigspolitikk, sa Ströbele.

- Historisk tale

- Dette var en historisk tale, sa derimot hans partifelle, utenriksminister Joschka Fischer. Både den tyske forbundskansleren Gerhard Schröder og hans utfordrer ved høstens forbundsdagsvalg, Edmund Stoiber, nøyde seg med å si at det var en viktig tale og en grundig tilbakevisning av påstandene om at USA kjører sololøp i antiterrorkrigen.

- Noen kaller det en «strategisk trussel», jeg har snakket om «ondskapens akse». La oss kalle det hva vi vil, bare vi ikke er naive. Vi må konfrontere sammensvergelsen mot vår frihet, mot våre liv. Vi vet ikke hvor den neste trusselen kommer fra, men vi må være beredt. Ønsketenkning kan være behagelig, men bringer ikke sikkerhet. Terroristene kjenner også Europa-kartet.

Slik talte Bush i sitt forsøk på å bryte ned skepsisen hans antiterrorkrig blir møtt med av andre enn Schröder og Fischer i de rød-grønne tyske regjeringspartiene.

- Bush fikk det til å høres ut som om han nå bygger en godhetens akse - av USA, Europa og Russland, sa en kommentator.

Futten gikk ut

Etter at 20000 demonstranter hadde vært på beina tirsdag og onsdag og det hadde rast gateslag i Berlin natt til i går, gikk futten ut av antikrigsbevegelsen. Flere demonstrasjoner ble avlyst i går på grunn av manglende frammøte.

300 militante aktivister okkuperte jernbanestasjonen på Alexanderplatz og blokkerte togtrafikken før de ble jaget av politiet.

MÅ STÅ SAMMEN: - Vi må konfrontere sammensvergelsen mot vår frihet, mot våre liv. Vi vet ikke hvor den neste trusselen kommer fra, sa Bush da han talte i Berlin i går.