Vil si opp EØS-avtalen for å sikre regjeringens «månelanding»

Venstresiden i SV håper på CO2-rensing på Mongstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Venstresiden i SV er ikke fremmed for å sette EØS-avtalen på spill dersom EU ikke går med på statlig finansiering av CO2-rensing på Mongstad.

SU-leder Kirsti Bergstø sier at regjeringen har to valg dersom EØS-avtalen skulle hindre statlig finansiering av CO2-rensing på Mongstad.

- Enten la være å forholde seg til EØS-avtalen, eller starte forhandlingene om en ny avtale. Det er eventuelt ikke første gang EU vil overstyre demokratiske vedtak i Norge hvis de stopper Mongstad-prosjektet, sier Bergstø til Aftenposten.- Svartmaling Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sa til samme avis mandag at hun er «urolig for at EUs manglende lovgiving om miljø og regelverket for statsstøtte vil forsinke Mongstad og Kårstø».

Senere samme dag sa lederen for Bellonas Europa-kontor Paal Frisvold til NTB at Haga svartmaler. Frisvold mente at Haga enten mangler forståelse for og innsikt i det arbeidet som pågår i Brussel, eller at hun bevisst nører opp under et fiendebilde av EU for å høste politisk gevinst hos EU-kritiske velgere i Norge.

Dobbelt problem Det mener altså ikke SU-leder Bergstø. Hun understreker at SV har fått gjennomslag for at Mongstad skal renses, og svarer følgende på spørsmål om SV kan tenkes å sette hardt mot hardt dersom EU ikke gir etter for Stoltenbergs press:

- Det vil være latterlig om EU skal velte en norsk regjering. Problemet til statsminister Jens Stoltenberg og Ap, blir at de både må forsvare Mongstadprosjektet og EØS-avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer