Vil sikre helårsbading i Kristiansand

Politikere i Kristiansand mener varmt vann som går til spille fra prosessindustrien i byen kan brukes til å varme opp kysten til helårsbading.

HELÅRSBADING: Politikere i Kristiansand håper at kysten kan varmes opp til helårsbading. Bildet er fra Jomfruland utenfor Kragerø i Telemark. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Scanpix
HELÅRSBADING: Politikere i Kristiansand håper at kysten kan varmes opp til helårsbading. Bildet er fra Jomfruland utenfor Kragerø i Telemark. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

Prosessindustrien i Kristiansand har varmegjenvinningsanlegg, men store mengder varmt vann benyttes ikke.

Monica Scheldrup Rosenvold (KrF) lanserer ideen om å legge spillvannet fra bedrifter som Glencore Nikkelverk og Elkem i rør og delvis lukke badebukter, for å få jevne badetemperatur året rundt.

- Etter det jeg har forstått slipper nikkelverket alene ut 500 kubikkmeter varmt vann i sjøen hver eneste time. Det måtte jo være flott om denne ressursen kunne komme samfunnet til gode, sier Scheldrup Rosenvold til Fædrelandsvennen.

BADESESONG?: Dagbladet TV tester temperaturen i sjøen. Vis mer

Vil fremme forslag

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) sier han kan tenke seg å fremme et forslag for bystyret til høsten om en utredning av mulighetene.

Han var ikke klar over mengdene med spillvarme som går tapt.

Ifølge avisa har Sauda gitt innbyggerne bademulighet under åpen himmel i et basseng som holder 33 grader, et utebasseng oppvarmet av spillvarme fra den lokale fabrikken.

Ryfylke i Rogaland har sentrumsgater som er isfrie på vinterstid, takket være energi fra spillvarme fra den lokale industrien.