FARLIG LIK: Den falske Facebook-profilen er nesten identisk med Sissel Kyrkjebøs egen side. Å godta en venneforespørsel fra den falske profilen kan i verste fall føre til at du blir svindlet for penger. Foto: Skjermdump
FARLIG LIK: Den falske Facebook-profilen er nesten identisk med Sissel Kyrkjebøs egen side. Å godta en venneforespørsel fra den falske profilen kan i verste fall føre til at du blir svindlet for penger. Foto: SkjermdumpVis mer

Falsk Sissel Kyrkjebø-profil på Facebook:

Vil Sissell Kyrkjebø være vennen din? I verste fall kan du bli svindlet for penger

Fått venneforespørsel fra noe som umiddelbart ser ut som Sissel Kyrkjebø på Facebook? Det er nok for godt til å være sant.

Den siste tida har flere personer fått venneforespørsler på Facebook fra en konto som ser ut til å være hele Norges sangstjerne Sissel Kyrkjebø.

Facebook-profilen er svært lik Kyrkjebøs egen profil i nettsamfunnet og har samme profilbilde og bakgrunnsbilde. Bortsett fra at «Sissell» er skrevet med to l-er i den falske profilen og at det står at hun er «Fitness Instructor» er det ikke lett å se at profilen er falsk.

Det siste innlegget på den falske siden, som ble lagt ut fredag kveld, er en videohilsen fra sangstjerna hvor hun hilser fra Shanghai. Her deltok Kyrkjebø under dåpen av cruiseskipet Viking Sun.

Videoen la Kyrkjebø selv ut på sin egen Instagram-profil 8. mars.

Vedkommende som står bak den falske profilen har også delt flere av sangerens videoer og bilder fra hennes instagram-konto.

Kommer ikke fra Kyrkjebø

På artistens Facebook-side advares det nå mot to falske profiler. Det understrekes at venneforespørselen ikke kommer fra Kyrkjebø:

«Hei! Takker for alle meldingene om at det florerer to falske facebookprofiler som kaller seg Sissel Kyrkjebø. Vi er på saken, men inn til videre kan vi informere om at dette er den eneste facebook-side i Sissels navn. Dersom dere får en melding/venneforespørsel, kommer den ikke fra Sissel Kyrkjebø selv».

Kyrkjebøs prosjektmanager Sara Figenschau har foreløpig svart på Dagbladets henvendelse.

UTFORDRING: Internettfenomenet «Momo» tar av på sosiale medier. Her ser du hvorfor. NB: Vi advarer mot at videoen inneholder bilder som kan virke skremmende for barn og unge. Video: skjermdump fra Instagram og YouTube / Emilie Rydning / Dagbladet Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/advarer-foreldre-mot-nytt-internettfenomen---ikke... Vis mer

Svindler

Å godta venneforespørselen kan være svært risikabelt og i verste fall risikerer du å bli svindlet for penger.

Risikoekspert Kjell- Ola Kleiven er ikke overrasket når Dagbladet forteller om den falske profilen.

- Jeg har sett mange stygge tilfeller det siste året. Dette er den siste generasjonen svindel av denne typen. I Facebooks barndom sendte skurkene ut venneforespørsler fra vakre mennesker. Nå bruker de kjente mennesker som er tillitvekkende, sier Kleiven.

Målet med den falske profilen er, ifølge Kleiven, å få Facebook-brukerne til å trykke på en lenke eller å få kontroll over Facebook-profilen din. I første omgang vil svindlerne få tak i informasjon om deg. Neste steg er å svindle deg for penger.

Lurer deg

Ifølge Kleiven bruker svindlerne bak den falske Kyrkjebø-profilen empati-kortet.

- Den falske Kyrkjebø-profilen kan for eksempel forsøke å lokke brukerne til å delta i et talentprogram for å få tak i pengene dine, sier Kleiven.

Ifølge Kleiven er Kyrkjebø et perfekt valg for svindlere.

- Hun er et nasjonalt ikon med mye troverdighet. Det er lettere å svindle folk ved å bruke personer som mange liker. Det er lett å forstå at man blir smigret når man får en venneforespørsel fra Kyrkjebø.

Svindlerne vil forsøke å få privatpersoner i en dialog som ender opp med at man blir bedt om å oppgi sensitiv informasjon.

- Det kan være chatting over tid. Et eksempel kan være at svindlerne tilbyr en jobb som styreleder eller liknende og ber om å få betalt et gebyr eller opplyser kontonummeret, sier Kleiven.

Indonesisk «hønsekonto»

Tor Henning Ueland, seniorutvikler i Aller, med fokus på sikkerhet, har sett på den falske Facebook-kontoen.

- Det er snakk om en indonesisk konto som er blitt endret til å se ut som en kjendis. Dette er et eksempel på et svindelforsøk hvor de bruker hennes navn for å svindle de som følger henne, sier han.

Ifølge Ueland kan de for eksempel forsøke å få personene til å kjøpe noe fra henne, donere penger til en veldedig organisasjon eller lignende.

- Alt dette er noe som selvsagt går rett til svindlerne, sier han.

Ueland forteller at den indonesiske Facebook- kontoen delte bilder av høns til en indonesisk fangruppe for høns før den endret navn til «Sissell Kyrkjebø».

- Det er et godt eksempel på at man kan se at noe skurrer. Hvis folk oppdager mistenkelige svindelkontoer så rapporter dette til Facebook slik at de kan fjerne dem, sier han.

Milliardbusiness

Ifølge Kleiven er det flere og flere av de kriminelle nettverkene som satser på denne typen svindel.

- Det er kjempebusiness. Det dras inn mange milliarder kroner i året på dette. Ifølge Økokrim gikk det 280 millioner kroner ut av Norge gjennom denne typen svindel i 2016. Antall mennesker som blir svindlet har økt. På den måten går de under radaren, sier Kleiven.

Ifølge Kleiven er det også de færreste som anmelder fordi de synes det er flaut at de er blitt lurt. I tillegg svindles de for lavere pengesummer slik at det ikke lønner seg å anmelde.

- I løpet av en måned får jeg rundt 50 e-poster fra folk som er blitt lurt og som synes det er flaut, sier Kleiven.

- Svindlerne kan sitte i Nederland, Danmark eller Sør-Afrika. At svindelen krysser landegrensene gjør det vanskeligere for politiet, sier Kleiven.

Han forteller at svindlerne også kan få hjelp av norske «muldyr» som tidligere er blitt lurt for penger.

- De er ofre for utpressing. Svindlerne truer blant annet med å angi vedkommende. De kan si at pengene de er blitt lurt for er blitt brukt til å finansiere terrorisme selv om dette er lite sannsynlig, sier Kleiven.