Vil sjekke PC og telefon til pedomistenkte

Nytt tiltak mot grooming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no). Politiet har på mange måter følt at de arbeidet med hendene bundet bak på ryggen etter at loven mot såkalt grooming – den internasjonale betegnelsen på denne formen for kriminalitet – trådte i kraft for snart et halvt år siden.

Foreløpig er da heller ingen dømt etter denne paragrafen, etter det Dagbladet får opplyst.

Riksadvokaten Tor-Aksel Busch var en av mange som advarte mot at den nye bestemmelsen i straffeloven var formulert på en slik måte, at den ville være vanskelig å håndheve effektivt.

Fengsel

– Adgangen til kommunikasjonskontroll kan kanskje avhjelpe disse vanskelighetene i noen grad og jeg støtter departementets forslag på dette punktet, skriver Busch i et høringsnotat.

Det nye bestemmelsen mot grooming ble tatt inn i straffeloven 13. april. Straffen er bøter eller fengsel i inntil ett år for den som har avtalt et møte med barn under 16 år i den hensikt å ha sex, og som har kommet fram til møtestedet eller et sted hvor møtestedet kan iakttas, som det heter.

Bakgrunnen for at myndighetene vil gi politiet bedre muligheter til å etterforske denne type kriminalitet, er at barns bruk av pc og mobil har eksplodert de seinere åra, og at pedofile har visst å utnytte dette til å komme i kontakt med barn for å utnytte dem seksuelt.

Tv-kamera

Det nye forslaget gir ikke mulighet til å avlytte kommunikasjonsanlegg, men til å kontrollere hvem den mistenkte har eller har hatt kontakt med.

I dag har politiet muligheter for å benytte skjult tv-overvåking i denne type etterforsking, samt overvåke chattesider på samme måte som annen virksomhet som foregår i det offentlige rom.

Politiet kan avlytte samtaler som de sjøl deltar i eller med samtykke fra en av samtalepartnerne.

ADVARTE: Riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer