Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

corona-tiltak opprettholdes

- Vil skade norsk økonomi kraftig

Frp-leder Siv Jensen sier hun tar til etterretning at regjeringen ikke lemper på noen av corona-tiltakene som hun ba dem vurdere.

MÅ FØLGE RÅDENE: Strategimøte for sentralstyret i Frp på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen. Partileder og nylig avgått finansminister Siv Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ FØLGE RÅDENE: Strategimøte for sentralstyret i Frp på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen. Partileder og nylig avgått finansminister Siv Jensen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er regjeringens ansvar å ta beslutninger om dette. Når de har gjort det må alle vi andre etterstrebe å følge rådene og anbefalingene som kommer.

Det sier Frp-leder Siv Jensen om regjeringens beslutning om å videreføre de strenge tiltakene for å stoppe corona-smitten.

Mandag advarte Jensen mot at tiltakene kunne skape en større sykdom for landet, i form av høy arbeidsledighet og dårlig økonomi.

Hun ba spesielt regjeringen vurdere om hytteforbundet kunne lempes på. Men regjeringen vil ikke endre tiltaket som er begrunnet med kapasiteten i hyttekommunene.

- Det jeg ba om var en vurdering av om det var mulig å gjøre det noe mer fleksibelt. Jeg konstaterer at de har konkludert med at de vil videreføre dette forbudet, det får vi ta til etterretning. Jeg er sikker på at folk klarer å skape seg en hyggelig påske likevel, sier hun.

- Alvorlige konsekvenser

Jensen sier det nå er viktig å følge opp barn som kommer i sårbare situasjoner, bedrifter og arbeidsplasser.

Ferske tall fra Nav viser at arbeidsledigheten har eksplodert som følge av tiltakene som er satt inn, og i dag er på 10, 4 prosent. Dette er det høyeste nivået siden krigen.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å legge til grunn at regjeringen har gjort grundige vurderinger av dette, men det er ingen tvil om at konsekvensene blir veldig alvorlig for mange tusen familier og bedrifter som kommer til å gå overende, sier Jensen.

Hun sier det nå er viktig med solide tiltakspakker i økonomien.

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet at regjeringen skal komme med en ny tiltakspakke fredag. Det er helt nødvendig. Vi vet ikke hva som kommer, men vi vil være i dialog med regjeringen og pushe på at de rette tiltakene kommer på plass. Gjør det ikke det, vil vi jobbe systematisk for å forsterke pakken, sier Siv Jensen.

- Som tidligere finansminister, tror du økonomien i Norge vil komme seg gjennom dette uten brukket rygg?

- Vi brekker ikke ryggen på dette. Vi skal være glade for at vi har penger på bok. Vi har et veldig solid utgangspunkt. Men det kommer til å skade norsk økonomi kraftig og skape utfordringer i lang tid. Jeg er bekymret for store deler av norsk næringsliv, vi må ta dette på alvor og få på plass tiltak så raskt som mulig.

- Enormt ansvar

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han stiller seg bak regjeringens mål.

- Arbeiderpartiet stiller seg bak målet om å bremse smitten, slik at vi ikke får så mange smittede samtidig at helsevesenet mangler utstyr, senger og respiratorer til dem som blir alvorlig syke, skriver han i en melding.

Ap-lederen begrunner dette med solidariteten med de som risikerer å miste livet.

- Vi må gjøre det vi kan i solidaritet med dem som står i fare for å dø av dette viruset, og for å støtte dem som jobber i førstelinja og står på dag og natt for å redde liv.

- Enormt ansvar

Han påpeker likevel at det er svært inngripende tiltak, som rammer hardt i både i arbeidslivet, i næringslivet og i hverdagslivet.

- Det innebærer et enormt ansvar å sette i verk så drastiske tiltak at de ikke bare stopper smitten; de stopper også hverdagen slik vi kjenner den, sier han og fortsetter:

- Når regjeringen viderefører tiltakene, legger vi til grunn at den har en god begrunnelse, at ulike hensyn er veid opp mot hverandre, og at det finnes en plan for veien videre, sier han.

Ap-lederen mener det er avgjørende å bøte på de negative konsekvensene så mye som overhodet mulig.

- Det er nødvendig med kraftig politikk og sterke statlige virkemidler for å få folk og næringsliv gjennom krisen og etter hvert få hjulene i gang igjen og arbeidsplassene tilbake. Vi må også sikre at særlig sårbare grupper, og særlig barn, blir fulgt godt opp, sier han,

Hele Norges coronakart