Vil skape døgnrytme i gruva i Chile

Må simulere dag og natt.

I alt 33 gruvearbeidere har i om lag fire uker vært fanget i en gruvegang 700 meter under bakken i Chile. Redningsmannskaper vil nå få sendt kunstig lys ned til dem, slik at det blir mulig å simulere dag og natt. Foto: REUTERS/SCANPIX
I alt 33 gruvearbeidere har i om lag fire uker vært fanget i en gruvegang 700 meter under bakken i Chile. Redningsmannskaper vil nå få sendt kunstig lys ned til dem, slik at det blir mulig å simulere dag og natt. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er avgjørende for den mentale helsen til de 33 innesperrede gruvearbeiderne i Chile at de får simulert dag og natt, mener helseeksperter.

- Fra et psykologisk synspunkt er det viktigste vi nå kan gjøre å simulere dag og natt og dele området deres inn i soner, sier helseminister Jaime Mañalich.

Chilenske psykologer og helseeksperter har nå utviklet et program i samarbeid med romfartsorganisasjonen NASA, sier han.

- Med NASAs hjelp vil vi være i stand til å simulere dagslys og nattemørke på en skikkelig måte ved hjelp av kunstig lys.

NASA har også anbefalt ærlighet overfor gruvearbeiderne. De bør samtidig få et tidsskjema basert på oppgaver heller enn datoer, mener spesialistene.

- De gjorde det nokså klart at vi må fokusere på oppdraget, at det og det skal gjøres, at et hull skal komme der og der, og at den og den kapselen skal senkes ned, mer enn å snakke om presise datoer, sier Mañalich.

Gruvearbeiderne har allerede fått beskjed om at det kan ta tre måneder eller mer før de blir reddet ut.

- Vi har fortalt dem at vi ser for oss at det kan skje mellom tidlig november og tidlig desember, og at vi håper på å ha dem med oss til jul. Jeg tror ikke det overrasket dem i det hele tatt, sier helseministeren.

Gruvearbeiderne blir nå vekket klokka 7.30 hver morgen og får mat til faste tidspunkter.

(NTB)