Merker det først:  Boligmarkedet i Oslo vil først og i størst grad merke effekten av flyktningstrømmen. Foto: Finansavisen
Merker det først: Boligmarkedet i Oslo vil først og i størst grad merke effekten av flyktningstrømmen. Foto: FinansavisenVis mer

- Vil skape vesentlig økt prispress

Boligmarkedet i Oslo vil først og i størst grad merke effekten av flyktningstrømmen, ifølge en rapport fra rådgivningselskapet NyAnalyse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det har rådet stor usikkerhet om hvordan flyktningstrømmen vil påvirke boligmarkedet, både på kort og lenger sikt. Derfor bestilte vi denne rapporten, sier adm. direktør Hedda K. Ulvness i Eie Eiendomsmegling til Finansavisen.

Hun viser til en rapport utarbeidet av rådgivningselskapet NyAnalyse.

Les også: Skal kjøpe Oslo-boliger for 885 millioner

I rapporten tas det utgangspunkt i det antall flyktninger som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har bedt kommunene bosette i løpet av 2016 og 2017, som summerer seg til 39.000.

- Det hersker stor usikkerhet om hvor mange som vil bli værende i Norge, og hvor mange flere som vil komme. Men med bakgrunn i disse tallene viser analysen at flyktningstrømmen allerede nå har en effekt på boligmarkedet. Kommunene er begynt å legge til rette for dette, og må ut og kjøpe boliger i det private markedet, sier Ulvness til Finansavisen.

Særlig i Oslo-området vil det bidra til ytterligere prispress, i et marked som er preget av lavt utbud og sterk prisvekst, mener Ulvness.

- Flyktningstrømmen vil trolig bidra til å opprettholde og eskalere denne situasjonen. Dette vil gi et ekstraordinært press, som vi venter kan få effekt på boligprisene allerede i løpet av året og i 2017, sier hun til avisen.

- Økt prispress Prosjektleder for rapporten, samfunnsøkonom Mari Mamre i NyAnalyse, sier at det kun er kartlagt hvordan effekten av økt innvandring i årene 2016 og 2017 vil slå ut på boligmarkedet fremover.

- På kort sikt blir det behov for rundt 13.000 flere kommunale boliger dersom kommunene skal komme i mål med IMDIs anmodninger om antall bosatte flyktninger. Landet sett under ett tror vi riktignok ikke priseffekten blir særlig stor, men det vil trolig bidra til å øke prispresset ytterligere i Oslo-regionen, sier hun til Finansavisen.

- Og på lengre sikt venter vi at flyktningstrømmen vil skape vesentlig økt prispress i Oslo og Akershus. Flyktningene får et tilskudd for å bli der de er bosatt, men dette opphører etter fem år. Erfaringsmessig vil i hvert fall 1 av 4 da flytte til det sentrale Østlandet, som vil bidra til økt prispress i boligmarkedet, sier Mamre.