Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil skatte boliger hardere

Har vært for skjermet, mener skatterapport-leder Hans Henrik Scheel.

 SKATTERAPPORT:  Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, overrekker utredningen til finansminister Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKATTERAPPORT: Leder av skatteutvalget, Hans Henrik Scheel, overrekker utredningen til finansminister Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag morgen fikk finansminister Siv Jensen overrakt Scheel-utvalgets skatterapport av utvalgsleder og SSB-sjef Hans Henrik Scheel.

De siste dagene har det vært spekulert i om Scheel-utvalget ville foreslå en nasjonal eiendomsskatt. Det ble fort avfeid da framleggelsen begynte like etter klokken 10.00.

Utvalget foreslår imidlertid å verdsette eiendom til 80 prosent av markedsverdi når man beregner hvor mye man skal betale i formueskatt.

Man foreslår også å øke bunnfradraget til 2 130 000 kroner.

Foreslår utleisskatt Scheel-utvalget foreslår også å innføre en egen skatt på utleieinntekter privatpersoner får gjennom å leie ut deler av sin egen bolig.

Skatten skal sørge for 1 milliard kroner i inntekter til staten.

- Boliger har vært favorisert lenge både i personbeskatningen og formuebeskatningen. De burde ha vært skattet mer tidligere, på lik linje med annen form for sparing, sier Hans Henrik Scheel til Dagbladet.

- Vanskelige forslag Flere av skatteforslagene Scheel-utvalget foreslår blir imidlertid vanskelig å svelge for finansmister Siv Jensen og hennes regjering.

Det innrømte hun selv da hun tirsdag morgen.

- Det er åpenbart at hvis man anser rapporten som en meny, er det ting på menyen som vil være vanskelig å svelge og ikke bare for Frp og Høyre-regjeringen, sa Jensen, og konkluderte med følgende:

- Regjeringen har et noe annet syn på flere av spørsmålene som kommer i rapporten.

- Ikke på vår meny Frp-ministeren får støtte av regjeringspartner Høyre og finanspolitisk talsmann for partiet, Svein Flåtten.

- En økning i bolig- og eiendomsskatt står ikke på vår meny, sier Flåtten til Dagbladet, men ønsker ikke å allerede nå konkludere hva Høyre kommer til å gjøre utvalgets foreslåtte merskatt på bolig gjennom formueskatten.

- Vil senke skattetrykket På spørsmål om regjeringen vil støtte utvalget i deres forslag om å innføre en skatt på utleieinntekter, sa Jensen:

- Det å øke skatter er ikke noe vi har gått til valg på. Vi har gått på til valgt på å få ned det samlede skattetrykket, og det har vi ambisjoner om å gjøre.

Fikk tilleggsmandat Det var også derfor de ga Scheel-utvalget et tilleggsmandat da den nye regjeringen trådte inn i regjeringskontorene: kuttene de eventuelt foreslo, behøvde ikke å være såkalt provenynøytrale, altså at staten inntektstap ved skattelettelser ikke skulle hentes.

I sterk kontrast til Stoltenberg-regjeringen som var de som nedsatte utvalget i mars 2013. Mandatet var «å sikre at Norge i årene som kommer har et robust skattesystem som er tilpasset stor internasjonal mobilitet av skattegrunnlag.» Det skulle altså gjøres såkalt provenynøytralt.

To forslag Scheel-utvalget la fram to forskjellige skatteforslag: et provenynøytralt hvor ikke statens inntekter redyseres, og et som gir skattelettelser på 15 milliarder kroner.

Men i begge forslagene foreslår Hans Henrik Scheel og de resterende medlemmene av utvalget å redusere personskatten og selskapsskatten fra dagens 27 prosent til 20 prosent. Utvalget mener det er viktigere å prioritere og senke selsksapsskatten før man senker formueskatten.

Flåtten sier at det er forståelig at utvalget mener det.

- Ut fra mandatet de fikk, er det helt naturlig. Om det er naturlig for oss politikere å ta de inn rekkefølgen, er ikke sikkert.

 SCHEEL-UTVALGET:  Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel (t.h.) her sammen med resten av utvalget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SCHEEL-UTVALGET: Leder av utvalget, Hans Henrik Scheel (t.h.) her sammen med resten av utvalget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling