Vil skifte krone med euro

Sjefen for Statistisk sentralbyrå (SSB), Svein Longva, mener Norge bør vurdere å erstatte den norske kronen med euro. Årsaken er at den høye kronekursen kan ta knekken på en stor del av industrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Longva mener nedbyggingen av industrien her i landet er dramatisk, og at årsaken til denne nedbyggingen er den sterke og «ustyrlige» kronekursen. SSB-sjefen tror derfor det kan bli nødvendig med en radikal omlegging av den økonomiske politikken.

- Vi står overfor valget mellom «hollandsk syke» på norsk eller å innføre euro slik at den ustyrlige kronekursen fjernes som drivkraft i næringsomstillingene, sier Longva til Aftenposten.

Uttrykket «hollandsk syke» innebærer at industrien blir altfor liten og offentlige utgifter altfor høye i forhold til det som er mulig å opprettholde på lang sikt. For å få industrien på fote igjen, må et land gjennomføre langvarige, smertefulle omstillinger med kutt i offentlige budsjetter og stor arbeidsledighet som følge.

SSB-sjefen mener situasjonen er så alvorlig for norsk industri at Norge bør vurdere å avskaffe sin egen valuta til fordel for euro, selv om vi ikke er medlem av EU.

NTB