Vil skille seg fra tvangsekteskapet. Det nekter regjeringen å godta

Finnmarkspolitikere mener morgendagens folkeavstemning om ett stort fylke i nord, er helt nødvendig.

NYTT FYLKE: I 2020 skal Troms og Finnmark bli én fylkeskommune. Det reagerer mange politikere i Finnmark på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NYTT FYLKE: I 2020 skal Troms og Finnmark bli én fylkeskommune. Det reagerer mange politikere i Finnmark på. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen går finnmarkingene til urnene for å stemme om de ønsker at Troms og Finnmark skal bli ett fylke.

Resultatet blir ikke klart før onsdag, men blant politikerne er motstanden stor.

Hele 31 av 35 representanter i Finnmark fylkeskommune stemte i mars for å gå til det uvanlige skrittet om å avholde en folkeavstemning. Håpet er å få omgjort det mange omtaler som et tvangsekteskap.

- Veldig synd

Regjeringen, med støtte fra KrF, har allerede i Stortinget vedtatt at fylkeskommunene skal slås sammen i 2020, men i Finnmark er motstanden så stor at de håper at tvangssammenslåingen skal opphøre.

FYLKESVARAORDFØRER: Tarjei Jensen Bech på årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FYLKESVARAORDFØRER: Tarjei Jensen Bech på årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Dersom det skulle vise seg at flertallet av finnmarkingene er imot sammenslåing, og regjeringen forkaster avstemningen, er det veldig synd. Det er viktig å lytte til hva folket mener, sier Tarjei Jensen Bech (AP), fylkesvaraordfører i Finnmark, til Dagbladet.

Han omtaler det som «merkelig» at Finnmark og Troms har nødt til å slå seg sammen med tvang, når Nordland, Rogaland og Møre og Romsdal er fylkeskommuner som får stå for seg selv.

- Det er særdeles uheldig at man bruker pisk til å slå sammen fylker som ikke ønsker det i hele tatt, sier Jensen Bech.

AVSLÅR AVSTEMNING: Kommunal - og moderniseringsminister Monica Mæland på besøk i Beijing. Hun sier til Dagbladet at folkeavstemningen som holdes i morgen ikke vil endre planene for sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSLÅR AVSTEMNING: Kommunal - og moderniseringsminister Monica Mæland på besøk i Beijing. Hun sier til Dagbladet at folkeavstemningen som holdes i morgen ikke vil endre planene for sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Rokker ikke

Men uansett hva resultatet blir etter morgendagens valg, kommer ikke regjeringen å endre på vedtaket. Det slår kommunal - og moderniseringsminister, Monica Mæland (H), fast.

På spørsmål fra Dagbladet om regjeringen kommer til å respektere avstemningen slik at det likevel ikke blir noen sammenslåing mellom Troms og Finnmark, svarer hun følgende:

- Jeg er godt kjent med motstanden mot sammenslåingen. Det var også Stortinget, landets øverste folkevalgte organ, da de behandlet sammenslåingen -og reverseringsforslaget. Folkeavstemningen vil derfor ikke bringe noe nytt inn i denne saken. Finnmark fylkeskommune har plikt til å følge opp Stortingets vedtak, sier Mæland.

På spørsmål om hvorfor regjeringen ønsket sammenslåing i utgangspunktet, svarer hun at fylkene «har viktige utdanningsinstitusjoner, rik tilgang på naturressurser og et spennende næringsliv med stort potensial», og at fylkene skal skape «gode tjenester til innbyggerne og nye arbeidsplasser».

Mæland varslet tidligere i mai at Finnmark vil få mindre innflytelse over utformingen av det nye storfylket dersom fylkestinget ikke utpeker representanter til fellesnemnda.

Startet godt

Samarbeidet om å slå sammen de nordligste fylkene startet imidlertid svært godt i starten av året. I februar ble fylkeskommunene enige om at landets to nordligste fylker skulle slås sammen, de ble til og med enige om navnet, men så mente Finnmark at avtalen var for dårlig. Avtalen som ble inngått på Gardermoen i februar, ble derfor forkastet.

I saksprotokollen som Dagbladet har sett, står det at avtalen «ikke ivaretar Finnmarks krav til balansert løsning i fordeling av ledelse og arbeidsplasser mellom Finnmark og Troms». De står også at avtalen «ikke er i tråd med regjeringens valgkampløfter».

- Avtalen ble forkastet fordi man mente i Arbeiderpartiet at avtalen ivaretok Finnmark for dårlig. Man følte at man sikret spesielt Øst-Finnmark for dårlig og at man ga fra seg altfor mye makt til Troms, sier fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech (AP).

Bech mener også at det blir altfor store avstander innad fylket, når Troms og Finnmark slås sammen. I dag er Finnmark allerede 107 ganger så stort som Oslo, og like stort som Telemark, Buskerud, Møre og Romsdal, Akershus, Oslo, Østfold og nesten hele Vestfold - til sammen, ifølge Altaposten.

- Det er snakk om enorme avstander. Det er en frykt for at man ikke blir å kjenne til de lokale forholdene, at man taper arbeidsplasser, spesielt i Øst-Finnmark, og at man mister den offentlige tilstedeværelsen ved grensa til Russland, sier han, og mener, ut fra sikkerhetspolitisk perspektiv, at man hever suverenitet over området bedre alene enn som ett stort fylke.

- For seint

Det er første gang i historien det holdes folkeavstemning i et fylke, etter et stortingsvedtak om sammenslåing. Innbyggerne i Aust-Agder sa i en folkeavstemning nei til sammenslåing av de to fylkene i 2011 med to tredels flertall, men denne avstemningen ble holdt flere år før det endelige vedtaket om sammenslåing, ifølge NTB. De to fylkene blir ett fylke i 2020.

Gruppeleder for Høyre i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, sier til Dagbladet at slaget er allerede tapt for dem som mener at Finnmark bør stå som en egen fylkeskommune.

Han forteller at Høyre sin gruppe var fristilt i spørsmålet om man ønsket å arrangere folkeavstemning.

- Det er ikke uvilje mot å avholde en folkeavstemning, men spørsmålet er hva den skal brukes til. Det er allerede vedtatt at fylkeskommunene skal slå seg sammen, så det er for seint å gå til en folkeavstemning for å stoppe prosessen, sier Hesjevik, som selv stemte imot folkeavstemning i fylkestinget.

Han sier at folkeavstemningen derimot kan brukes i arbeidet til nemnda, som skal etablere Troms og Finnmark fylkeskommune, for å vise bekymringen overfor tapte arbeidsplasser og redusert tjenestetilbud, som han sier er en reell frykt i Finnmark.

- Folk må få lov til å si sin mening, men saken er allerede bestemt. Det er nødvendig, men upopulært å slå sammen fylkeskommunene. Jeg er overbevist om at en større region gjør at vi kan ta imot flere oppgaver, sier Jo Inge Hesjevik.

Motstandernes siste håp er at Senterpartiet fremmer forslag om å stoppe tvangsekteskapet når Stortinget åpner igjen til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer