Vil skjerpe fotoforbudet i retten

Riksadvokat Tor-Aksel Busch er kritisk til at mediene slipper unna med å ha brukt ulovlige bilder av domfelte i Baneheia-saken og Orderud-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det ene tilfellet er at flere aviser trykket bilder som ble tatt av Veronica Orderud like etter at hun hadde mottatt dommen på 21 års fengsel. Aftenposten, Dagbladet og Dagsavisen unngikk påtale etter at politiet og Oslo statsadvokatembeter ikke kunne påvise at noe lovbrudd var begått, skriver Aftenposten.

- Basert på rent nasjonale rettskilder er det vanskelig å være enig i statsadvokatens uttalelse, skriver Busch i sin kommentar til avgjørelsen.

Baneheia-saken

Den andre saken Riksadvokaten stiller seg undrende til er avgjørelsen i Bergen tingrett om å frifinne TV 2 for å ha filmet Viggo Kristiansen på vei ut av rettssalen etter domsavsigelse i Baneheia-saken.

- Riksadvokaten er ikke uten videre overbevist om at tingrettens dom er basert på riktig lovanvendelse, skriver Busch.

Frikjennelsen av TV 2 er anket direkte til Høyesterett av påtalemyndigheten ved politimesteren i Agder. Den er til behandling i kjæremålsutvalget som skal ta stilling til om anken skal behandles der eller sendes tilbake for behandling i lagmannsretten.

Prinsipiell

Riksadvokatens argument for at anken sendes direkte til Høyesterett er at saken er av prinsipiell karakter og at avgjørelsen vil kunne ha innflytelse på andre lignende saker, helt konkret anmeldelsen fra Veronica Orderud mot avisene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer