Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil skrelle ned pensum - og venter bråk

Kunnskapsministeren innfører tre nye tema i alle fag - og får ros av SV.

 ALLE NEIGE - MEN BRÅK LIKEVEL:  Lære mer om mindre, er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nye skolemedisin. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
ALLE NEIGE - MEN BRÅK LIKEVEL: Lære mer om mindre, er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nye skolemedisin. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige pensumkutt i alle skolefag må til for å komme bort fra dagens overfladiske læring, sier kunnskapsminister Torbjørn Røer Isaksen (H).

Røe Isaksen varsler en fullstendig gjennomgang og revisjon av samtlige av dagens skolefag, når han onsdag legger fram en ny stortingsmelding om skolens innhold.

Det viktigste tiltakene er kraftige kutt i antall emner og læringsmål i de ulike fagene.

Dette er i tråd med anbefalingen fra Ludvigsen-utvalget, som før sommeren i fjor fastslo at norsk skole er preget av stofftrengsel og overfladisk læring.

- I dag skal elevene lære så mye i hver fag at lærerne må haste gjennom pensum uten at elevene reelt sett får med seg det de skal, sier Isaksen til NTB.

Han vil ha færre emner og mer dybdelæring for å sikre at elevene har en god nok forståelse for de grunnleggende delene av fagene.

Klar for krangel
Statsråden sier han forventer bråk når drakampen om hva som faktisk må ut av pensum, starter.

- Det kommer nok til å bli kontroverser, for selv om alle er enige om at noe må ut, så er ikke alle enige om hva dette noe skal være, fastslår Isaksen.

Han vil selv ikke mene noe om hvilke temaer det kan være naturlig å ta ut. Den jobben skal settes ut til brede fagutvalg, bestående av skoleorganisasjonene, skoleeiere, lærere og forskere.

Han sier den klare politiske bestillingen til utvalgene er å komme fram til læreplaner som går til «kjernen» av fagene og som er mindre omfattende enn i dag.

Innen tre år vil statsråden ha forslag til de nye og trimmede lærerplanene tilbake på bordet.

Livsmestring
Isaksen innfører samtidig tre nye tverrfaglige tema som skal bakes inn i alle skolefag: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring.

- Å styrke opplæring i demokratisk forståelse i skolen er kanskje viktigere nå enn noen gang tidligere i løpet av min levetid. Det er et svar på et samfunn som kommer til å bli mer mangfoldig, og hvor truslene mot demokratiet har økt i form av økt ekstremisme og radikalisering, sier Isaksen.

Økt fokus på livsmestring er også viktig, mener Isaksen.

- Skolen må bidra til å ruste elevene til et samfunn der det er ganske mye press på unge mennesker. Dette vil dreie seg om alt fra psykisk helse til økonomistyring, sier han.

- Halvorsen ville blitt latterliggjort
SV kaller meldingen en gledelig helomvending fra Røe Isaksen.

- Tenk hva Høyre ville sagt hvis Kristin Halvorsen (tidligere kunnskapsminister for SV, red.anm.) i sin tid hadde foreslått mer plass til livsmestring og demokratisk forståelse i skolen.

- Hun hadde blitt latterliggjort, og anklaget av Høyre for å ikke være opptatt av kunnskap. Det er utrolig gledelig hvis Torbjørn Røe Isaksen med dette endelig vil bryte med høyresidens smale kunnskapssyn, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Han roser samtidig Isaksen for å gå inn for mer dybdelæring i skolen.

- Det er helt i tråd med anbefalingene fra Ludvigsen-utvalget, og med den kritikken som har kommet fra faglig og politisk hold mot Høyres smale kunnskapssyn, sier Lysbakken.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart