Vil skremme prostituerte

Utenriksdepartementet skal bruke en halv million kroner på å skremme nigerianske jenter fra å reise til Norge som prostituerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Oslos sexmarked har Pro-senteret til nå møtt over 220 nigerianske jenter. Mange av dem kommer fra det samme området i Nigeria, i delstaten Edo.

Nå bevilger Utenriksdepartementet 500 000 kroner til en kampanje rettet mot dette området. Via lokalradiosendinger skal jentene skremmes fra å la seg lokke av kyniske menneskehandlere til Europa, og Norge.

Miserabel tilværelse

-  Jentene blir ofte kontaktet av noen i omgangskretsen sin, og lokket inn i et nettverk som styres av mafiaen og religiøse interesser. Mektige familier deler fortjenesten med kriminelle grupper, sier statssekretær Vidar Helgesen (H) i UD, som tidligere i år besøkte området.

-  Når du sitter ved kjøkkenbordet i Nigeria, og må brødfø seks søsken, kan det være lett å tro på løftene om jobb som servitør eller danser, sier statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet (V).

-  Vi vil nå ut med den virkeligheten som venter dem. Mange lokkes ut i en miserabel tilværelse og aner ingenting om omstendighetene de havner i, sier Helgesen.

De fagre løftene fra menneskehandlerne ser jentene aldri noe til. I Europa venter en hverdag med prostitusjon, frykt og skyhøy gjeld til bakmennene.

-  Å komme til Norge koster mellom 250 000 og 600 000 kroner. Dette er summer jentene ikke har noe forhold til, før de må betale tilbake, sier Vidar Helgesen.

Inspirert av Erna

Kampanjen er en del av regjeringens handlingsplan mot menneskehandel, og er inspirert av kommunalminister Erna Solbergs skremselspropaganda mot grunnløse asylsøkere fra Balkan, også kjent som «Erna-TV».

De nigerianske kvinneorganisasjonene Baoba og Girl Power Initiative skal utforme kampanjen i samarbeid med den lokale FN-delegasjonen.

-  Vi håper å nå ut ikke bare til jentene, men også skoler og nærmiljø, sier Helgesen.

Leder ved Pro-senteret, Liv Jessen, er positiv til en kampanje i Nigeria.-  Jeg tror det hadde vært veldig lurt å spørre de jentene fra Nigeria som faktisk er kommet til Norge, om deres råd. De har jo førstehåndskunnskap om dette, sier Jessen, som gjerne inviterer UD til et møte med Pro-senteret.

-  Blir kampanjen vellykket, vil vi vurdere liknende tiltak i andre land, sier statssekretær Helgesen.