Vil skrive om historien til slaver og indianere i USA

Tea Party-bevegelsen i Tennessee er lei av oppdiktet kritikk av USAs historie. Nå vil de undervise studenter i «sannheten» om landet.

SKRIVE OM SKOLEBØKENE: Tea Party-bevegelsen i Tennessee ønsker å endre læreplaner og visse kapitler av skolebøkene for elever - de mener det har vært for mye oppdiktet kritikk mot landsfedrene, The Founding Fathers. Foto: ukjent.
SKRIVE OM SKOLEBØKENE: Tea Party-bevegelsen i Tennessee ønsker å endre læreplaner og visse kapitler av skolebøkene for elever - de mener det har vært for mye oppdiktet kritikk mot landsfedrene, The Founding Fathers. Foto: ukjent.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en pressekonferanse i Nashville tidligere denne uka presenterte medlemmene av Tea Party-bevegelsen i Tennessee forslag til en rekke lovendringer de ønsker å se gjennomført i 2011. 

 Et av forslagene går ut på å endre hvordan amerikansk historie blir undervist - de ønsker gi studenter en opplæring i «sannheten» om USA, skriver den amerikanske avisa Commercial Appeal.  

De har sett seg lei av at amerikansk historie til stadighet assossieres med slaveri og dårlig behandling av indianere. De ønsker seg en historie som heller fremhever det utsøkte arbeidet til de amerikanske landsfedrene:  

- Forvrengelse og vrangvilje - Forsømmelse og direkte vrangvilje har forvrengt historieundervisningen, og USAs karakter. Vi ønsker å pålegge studentene i Tennessee en undervisning i sannheten om vår nasjons historie og egenart ved USAs styresett, heter det i et skriv fra gruppa.  

Dette skal gjøres ved å endre skolenes læreplaner, samt forandre på utvalgte kapitler i lærebøkene.  

Det betyr en omskriving av historien til indianere og slaver i landet.   Et av kriteriene for hva som skal stå i lærebøkene er:  

- Ingen skildringer av erfaringene til minoritetene opp igjennom historien, skal overskygge erfaringene eller bidragene fra The Founding Fathers (USAs grunnlovsfedre) eller majoriteten av borgerne, heter det i et skrivet.  

Oppgjør med oppdiktet kritikk Gruppas talsmann, Hal Rounds, sier ifølge avisa Commercial Appeal, de ønsker med sine forslag å ta et oppgjør med:  

- (...)Svært mye oppdiktet kritikk om blant annet at grunnleggerne skal ha trengt seg på indianerne, hatt slaver, eller vært hyklerske på en eller annen måte.  

- Vi må fokusere på at disse grunnleggerne, ut i fra de sosiale strukturene i deres samtid, var revolusjonærere som brakte frihet til en verden hvor dette aldri hadde eksistert - de brakte det til alle - men ikke alle var likeverdige umiddelbart. Det er deres fremgang vi må forholde oss til, forklarer Rounds til avisa.  

The Fouding Fathers er en betegnelse på de politiske lederen som undertegnet den amerikanske uavhengighetserklæringen i 1776.   De mest fremtredende landsfedrene var Benjamin Franklin, George Washington, John Adams og Thomas Jefferson. 

Flere av disse skal blant annet ha holdt slaver. 

SLAVERI: Plakat fra en slaveauksjon i USA. Foto: ukjent.
SLAVERI: Plakat fra en slaveauksjon i USA. Foto: ukjent. Vis mer